Hlavní obsah

Boj o Prahu se vyostřuje: Nemluvíte pravdu, napsal Tůma Svobodovi

Praha

Silné výroky pražského lídra ODS Bohuslava Svobody vyvolaly neméně silnou odpověď jeho protějšku u TOP 09 Zdeňka Tůmy. Podle něj hned v pěti případech neřekl pravdu, a nahlodal tak prý Tůmovu víru ve Svobodovu snahu o pravicovou koalici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Tůma (TOP 09)

Článek

„Konstatuji, že náš návrh koaliční smlouvy máte na stole již celkem dlouho a skutečnost, že jsme se v diskuzi nad tímto návrhem neposunuli dále, není rozhodně naše vina. Stále věřím, i když o poznání méně než před přečtením Vašich posledních rozhovorů, že se na dalším jednání začátkem týdne posuneme vpřed,“ sdělil Tůma Svobodovi v otevřeném dopise s tím, že očekává, že ODS tento týden uvede svou představu o koalici.

Tůma odmítl Svobodovu kritiku, že TOP 09 v úterý napadla ODS, že její tváře, které chtějí usednout v radě, „jsou vlastně chapadla nějakého byznysu, a že chce jiné“. „Nepodsouvejte nám, prosím, co jsme neřekli,“ prohlásil Tůma.

Ohradil se také proti tomu, že by kdy sdělil Svobodovi, že vyjádření TOP 09 z minulého týdne nemusí platit. Tůma podle svých slov nemá mandát, aby mohl zrušit rozhodnutí vedení strany. Nabídl prý jen Svobodovi, že kvůli vyostřené situaci by mohli jednat oba lídři spolu osobně. „Máte-li tak silný mandát, jak rád často zdůrazňujete, a je-li opravdu Vaším zájmem pravicová koalice, naše osobní jednání by tomu mohlo napomoci. Já takový mandát mám,“ zdůraznil lídr TOP 09.

Tůma: TOP 09 má program

Pravdou není podle Tůmy ani to, že by jeho strana neměla program. Svobodovi připomněl jejich 30procentní vítězství v pražské metropoli, což by podle něj bez programu nešlo. Při tom si rýpl do programu ODS, který sliboval jízdné v MHD pro děti do 15 let zdarma, a označil jej za nehodný pravicové strany.

V souvislosti s programem popřel i spekulace o novém rozpočtovém určení daní, které podle Svobody má v režii ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) připravit Prahu o 14 miliard korun. K tomu už se vyjadřoval i sám Kalousek. [celá zpráva]

Nakonec lídr TOP 09 odmítl, že by předseda pražské stranické organizace František Laudát označil Svobodu za lháře. „Vyjádřil podezření, že se ‚z koalice s TOP 09 chcete vylhat‘, což je vyjádření sice ostré, nicméně není vůbec osobní vůči Vám a odráželo vážné pochybnosti o tom, jaké jsou vůbec záměry pražské ODS. A navíc, ve světle Vašich dvou sobotních rozhovorů, je taková formulace, bohužel, zcela na místě,“ dodal Tůma.

Na závěr dopisu pak doplnil, že jeho strana je stále otevřená koaličnímu jednání a platí i jeho nabídka jejich osobního vyjednávání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám