Hlavní obsah

Pražská ČSSD se chce zbavit Dienstbiera

– Praha
Právo, jov

Pražskému volebnímu lídrovi soc. dem. Jiřímu Dienstbierovi mladšímu hrozí, že bude odstraněn z vyjednávacího týmu oranžových, který řeší koalici na radnici metropole. Dienstbier je proti koalici s ODS. V pátek návrh na odvolání Dienstbiera z týmu schválilo předsednictvo pražské krajské ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier ml.

Článek

Podle informací Práva vadí soc. dem. v metropoli například Dienstbierovy výroky v médiích, prý také nerespektuje rozhodnutí politických orgánů.

„Podařilo se mu neuvěřitelně stmelit soc. dem. v Praze. Stmelit proti sobě,“ řekl v neděli Právu jeden z vlivných členů ČSSD v hlavním městě. „Máte dobré zdroje,“ potvrdil informaci o schválení návrhu na odvolání Dienstbiera z týmu vyjednavačů místopředseda pražské soc. dem. Miroslav Svoboda.

Proti velké koalici

Vyškrtnutí z vyjednávacího týmu by měl dnes posuzovat klub pražských zastupitelů ČSSD. Zároveň se bude věnovat návrhu na koaliční spolupráci s ODS. Vyjednávací tým ČSSD vedou Petr Hulinský, který je považován za hlavního příznivce velké koalice s ODS, a Karel Březina.

Dienstbier dlouhodobě brojí právě proti vzniku velké koalice občanských a sociálních demokratů v Praze. V posledních dnech tento boj zesílil, když oznámil, že by takovou koalici nepodpořil svým hlasem v zastupitelstvu.

Pokud by se k Dienstbierovi přidali ještě další dva straničtí kolegové, koalice ODS a ČSSD by nevznikla. Obě strany mají totiž v novém pražském zastupitelstvu 34 mandátů z celkového počtu 63.

V pátek se šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi nepodařilo v předsednictvu ČSSD prosadit usnesení fakticky vyzývající pražskou soc. dem. neuzavírat koalici s ODS.

Mezi odpůrce usnesení se zařadil brněnský primátor Roman Onderka, který povládne moravské metropoli právě díky dohodě s ODS. Podle Onderky bylo usnesení vágně sepsáno. Odmítl také diktát z úrovně vedení, jaké koalice uzavírat.

Stejný názor má jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Jsem přesvědčen, že nemáme dávat knížecí rady,“ řekl v sobotu. Podobně se vyjádřil i místopředseda soc. dem. Milan Urban. Naopak Lubomír Zaorálek se pro Sobotkův návrh vyslovil.

Reklama

Výběr článků

Načítám