Hlavní obsah

Na batohu Aničky našli pot obviněného, přesto ho policie musela pustit

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Nový, Josef Koukal

Policie v pátek odpoledne oznámila, že na batohu hledané Aničky Janatkové byl nalezen pot 41letého muže z Prahy, jenž byl dopoledne obviněn pro podezření z trestného činu zbavení osobní svobody. Muž se k činu nepřiznal, vyšetřování probíhá na svobodě, protože soud neakceptoval návrh na jeho vzetí do vazby.

Článek

Šéf vyšetřovatelů Josef Mareš na tiskové konferenci uvedl, že se muž na místě ukájel. Mluvčí pražské policie Ivana Ježková Novinkám sdělila, že nalezeným vzorkem DNA bylo sperma. Po chvíli však zprávu dementovala a upřesnila, že nalezeným vzorkem byl pot muže.

U muže policie nalezla také SMS zprávy v mobilu erotického charakteru, což potvrdil Mareš na tiskové konferenci. Tam také řekl, že se muž na místě ukájel. Dívku dál hledá tisícovka policistů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté v oblasti prohlížejí i kanalizaci.

Pokud by tělo Aničky skončilo v kanalizaci, odnesla by ho podle zasahujících hasičů voda do trojské čistírny odpadních vod. „Pouze bezpečnostní přepady vedou přímo do Vltavy,“ řekl Právu jeden ze záchranářů, kteří se spouštějí na lanech do kanalizačních štol.

"Obviněný se dosud k činu nedoznal. Je stoprocentně prokázáno, že se v inkriminovanou dobu na místě nacházel," uvedl na tiskové konferenci šéf vyšetřovacího týmu Josef Mareš. Vzorek DNA obviněného přitom souhlasil se vzorkem odebraným z Aniččina batohu.

Podezřelý muž, kterého policisté zadrželi už v úterý večer, byl podle Mareše podroben výslechu na detektoru lži, z nějž jednoznačně vyplynulo, že má se zmizením Anny, která se minulou středu nevrátila ze školy, něco společného.

Mladý muž se přihlásil s nálezem medvídka

Policii se přihlásil místní mladý muž, který nedaleko místa pátrání našel dětského medvídka. Policie hračku převzala a přiložila k důkazním materiálům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na policii se přihlásil mladík, který nalezl v prohledávané oblasti medvídka. Bude zařazen mezi důkazy.

"Kromě stopy DNA na batohu není proti muži žádný důkaz, proto na něj nebyla uvalena vazba," vysvětlil ČTK rozhodnutí soudce mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček. Stopa DNA je navíc jen nepřímý důkaz proti podezřelému.

Při pátrání po hledaném muži bylo nasazeno 400 policistů. "Zadržet se ho podařilo v technických prostorech jednoho panelového bytu na Praze 8. Udělal si tam příbytek se vstupem o velikosti 30x50 cm," řekli v pátek vyšetřovatelé.

Kdyby mu ve vězení nebyl vzorek DNA odebrán, nedostali bychom se k němu
ředitel pražské policie Martin Červíček

Policie pátrání v pátek večer bez výsledku ukončila. Na místo se vrátí v sobotu ráno.

Osmkrát trestaný, čtyřikrát ve vězení

Zadržený muž byl v minulosti již osmkrát trestán, ve čtyřech případech skončil ve vězení. Jednalo se o majetkové trestné činy, krádeže, zpronevěru nebo například porušování domovní svobody. V místě svého trvalého bydliště se dlouhodobě nezdržuje. Naposledy vyšel z vězení v polovině letošního roku.

"Je to pro nás nepříjemná situace, ale budeme se snažit, aby to vyšetřování nijak negativně neovlivnilo," řekla Právu policejní mluvčí Ivana Ježková s tím, že víc policie nebude rozhodnutí soudce o nevzetí podezřelého do vazby komentovat.

Vzorek DNA na batohu souhlasil se vzorkem odebraným ve vězení

Policistům se podařilo na batohu Aničky nalézt stopy DNA, které pak porovnávali kriminalisté s databází. Zjistili, že je totožný s vzorkem muže, kterému byla DNA odebrána při jeho pobytu ve vězení.

„Kdyby mu tam nebyl vzorek odebrán, nedostali bychom se k němu,“ zdůraznil ředitel pražské policie Martin Červíček. Poděkoval v té souvislosti pracovníkům Kriminalistického ústavu za výbornou spolupráci.

Při každém výslechu měnil svou výpověď

Obviněný muž při každém výslechu měnil svou výpověď. Krátce po zadržení při výpovědi, ještě jako podezřelý, přiznal, že byl minulou středu na místě, ale odešel ještě dopoledne. Později uváděl, že se pohyboval na Praze 6, což ale vyšetřování a městský kamerový systém neprokázal.

Detektor lži pak ukázal, že o zmizení dívky ví více, než tvrdí. Při další výpovědi už přiznal, že byl na místě i v inkriminovanou dobu, kdy dívka zmizela. Při této výpovědi řekl, že do styku s batohem nepřišel.

Ani jako obviněný se nepřiznal
šéf vyšetřovatelů

Policisté se na základě zjištěných informací rozhodli zahájit trestní stíhání pro zločin zbavení osobní svobody, a to na základě zjištěných nepřímých důkazů.

Po obvinění při dalším výslechu přiznal, že odpoledne před 14. hodinou na místě byl a batoh držel v ruce. Podle svých slov ho ale neotvíral a odešel. „Ani jako obviněný se ale nepřiznal,“ doplnil šéf vyšetřovatelů Josef Mareš.

Na základě poznatků policie podal státní zástupce po obvinění muže soudu návrh na jeho vzetí do vazby. Obvodní soud v Praze 8 však této žádosti nevyhověl a policisté museli zadrženého po 48 hodinách od zadržení propustit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Mareš, šéf vyšetřovacího týmu, který hledá Aničku.

Policie žádá veřejnost o pomoc

Pražská policie v pátek opět požádala veřejnost o pomoc při pátrání po ztracené Aničce. „Prosíme obyvatele Troji i celé Prahy 8, aby prohlédli nepříliš často využívané prostory a objekty a aby případné informace neprodleně poskytli policistům na lince 158,“ řekl v pátek ředitel pražské policie Martin Červíček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté s nástroji už poněkolikáté prohledávají pražskou Troju.

Červíček doplnil, že jen kvůli vypátrání hledaného muže bylo v Praze nasazeno na začátku týdne 400 policistů. Od minulé středy policie prověřila již 700 podnětů, zapojeno do akce bylo na 1000 lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

V Troji Aničku hledají desítky policistů.

V pátek ráno se policisté s rozedněním opět vrátili do pražské Troji, kde pokračují v pátrání po ztracené dívce.V rojnici pročesávají sady a porosty v okolí kolonie v pražské Troji. Na místě jsou desítky policistů s lopatami. Oproti čtvrtku policie rozšířila území, na kterém pátrá.

Foto: MMS/Josef Koukal, Právo

Cesta, po níž chodila Anička ze školy domů

Od rána bylo v pražské Troji několik policistů, podle informací z místa přijede větší množství pátračů během dopoledne. Masivní pátrání jako ve čtvrtek se ale opakovat nemá.

Ve čtvrtek policie potvrdila, že zadržela muže, kterého podezřívá, že má se zmizením Aničky něco společného. Během dne pak v místě jejího posledního známého pohybu probíhalo rozsáhlé pátrání se zapojením armády a řady dobrovolníků.

Policisté s lopatami a dalším ručním nářadím měli vytipováno několik konkrétních míst, přes intenzivní celodenní snahu se však Aničku nalézt nepodařilo.

Devítiletá dívka se ztratila minulý týden ve středu cestou ze školy. Oddělila se od svých kamarádek a od té doby o ní nejsou žádné zprávy. Rozsáhlé pátrání v místě probíhalo až do neděle, po přestávce se pátrači do oblasti vrátili ve středu. [celá zpráva]

Mezitím na případu pracují další desítky kriminalistů. Pražská policie vytvořila speciální vyšetřovací tým čítající sedm desítek policistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám