Hlavní obsah

Evropu má zasáhnout nejmrazivější zima za posledních tisíc let

Právo, mcm

Evropu letos čeká nejstudenější zima tisíciletí. Předpovídá to polský klimatolog Michal Kowalewski z Institutu meteorologie i vodního hospodářství. Příčinou je podle listu Gazeta Wyborcza zpomalení toku Golfského proudu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeho rychlost podle vědce za poslední léta klesla na polovinu, což znamená, že k břehům Evropy Golfský proud přinese dvakrát méně tepla než dříve. Masa energie dopravená vodou prohřátou z tropů tak nedokáže vyvážit nárazy chladných větrů z Arktidy.

Zatím jsou prvními signály o důsledcích oslabení Golfského proudu velmi nízké teploty ve středním Rusku. Může být ale hůř: list uvádí, že koncem ledna a v únoru lze čekat i několik týdnů s teplotami kolem mínus třiceti stupňů.

Polský klimatolog se ve své prognóze odvolává na doktora Gianluigiho Zangariho z italského Istituto Nazionale di Fisica Nucleare. Italský vědec poukazuje na satelitní záběry a dokazuje, že oceánský proud v Mexickém zálivu se oddělil od Floridského proudu (oba tyto proudy tvoří základnu Golfského proudu).

Příčinou je ropná katastrofa

Za možnou příčinu označuje nedávnou ropnou katastrofou v Mexickém zálivu. Navíc prý byla část Golfského proudu zablokována 400 kilometrů východně od pobřeží Jižní Karolíny.

„Tato změna může vést k rychlým klimatickým změnám,“ uvedl Zangari, který zkoumá Golfský proud desítky let.

Zajímavé je, že na rozdíl od Zangariho Američané s odvoláním na satelitní snímky NASA tvrdí, že Golfský proud, který funguje jako životodárné „ústřední topení“ pro Evropu, je letos po 18 letech oteplování silnější než kdy dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám