Hlavní obsah

Ležel jsem na něm a tlačil mu hlavu k zemi, popsal krnovský hrdina

Právo, Pavel Karban
Krnov

Buďme rádi, že to je tak. Mohlo to být mnohem horší, dívá se s odstupem necelých 24 hodin na neúspěšné přepadení směnárny v Krnově jeden z hrdinů, pětapadesátiletý Daniel Petr, který se k loupeži dostal zcela náhodou.

Článek

„Kamarád má v Prioru knihkupectví a já tam chodím za těma holkama, když něco potřebujou,“ vysvětlil muž, který se živí jako výpravčí.

Ve čtvrtek šel nakoupit do samoobsluhy, která je hned u vchodu, a když vycházel ven, uviděl nějakou rvačku. „Byl tam nějaký chlap, někdo řval: Co tady kradeš, nebo něco takového. Zřejmě to byla ochranka.“

Právě členové ostrahy obchodního domu se měli na lupiče vrhnout jako první. „Nějak se dostal na zem, jestli ho srazili nebo spadl, nevím. No a byla tam i jedna známá z toho knihkupectví, která jim pomáhala ho zpacifikovat a byla duchapřítomná. Křikla na mě: Dane, pojď nám pomoc, my ho neudržíme.“

Petr viděl v rukou útočníka pistoli, přesto bez rozmýšlení přiskočil. „Snažil jsem se mu zkroutit ruku a hlavu zatlačit dolů, aby se nemohl hýbat,“ popsal s tím, že na muže klekl.

„Ostatní v podstatě odešli a já tam zůstal sám. Držel jsem ho, vím, že někdo volal policii. Viděl jsem i granát, ale nenapadlo by mě, že to není replika. Vystřelil i ze zbraně, kterou mu pak někdo vyrval a odkopl. Vzali jsme mu i granát, co držel, ten se odkutálel. Myslel jsem, že u sebe už pak nic jiného nemá,“ doplnil statný pětapadesátník, který je nyní se středně těžkým poraněním obou rukou hospitalizován v krnovské nemocnici.

Foto: Pavel Karban, Právo

Daniel Petr v nemocnici. Tento muž pomohl lupiče zneškodnit.

Podle Petra byli policisté na místě během chvilky. „Jeden z nich mu chtěl vytáhnout ruku a nasadit pouta. Já mu pomáhal a jak měl pod sebou granát, o kterém nikdo nevěděl, tak ho odjistil a došlo k explozi. Se mnou to škublo, odhodilo mě to. Vlastně mě zachránilo tělo lupiče, výbuch mi pohmoždil jen ruce, co jsem měl na něm z boku,“ vysvětlil statečný výpravčí.

Pro to, že on má menší zranění než policista, má jednoduché vysvětlení. „On ho nezalehl, ležel jsem na něm já, držel mu hlavu a tlačil ji k zemi. On si klekl vedle a snažil se mu vytáhnout tu ruku. Jak došlo k výbuchu, tak já byl chráněný tělem, ale on byl na boku, a chytl to,“ poznamenal Petr.

Jaké národnosti útočník byl, neví. Prý se ale nejednalo o Čecha. „Zdálo se mi, že říkal: Všetky vás zabijem, nebo všechny. Mluvil změkčele, myslím, že to mohl být třeba Chorvat nebo Slovák,“ naznačil.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hasiči a policie před obchodním domem v Krnově

Petr přiznává, že i když výhrůžku slyšel, nenapadlo ho, že to lupič myslí vážně. „Ještě, že jsem ho spoutal do takového kozelce a byl schoulený, protože kdyby byl volný a hodil ten granát mezi lidi, bylo by to mnohem horší. Bylo by více mrtvých!“ Výbuch mohl být i náhodný. „Bylo to v rychlosti a ve stresu. Nevím. Podle mě ale odjistil granát v momentě, kdy mu chtěl policista vytáhnout tu ruku z pod těla.“

Ačkoli se bude Petr léčit několik měsíců, kvůli nemocenské přijde zhruba o 20 tisíc korun na mzdě a nemůže nic dělat, zřejmě by se zachoval stejně i v budoucnu, kdyby se u něčeho podobného opět nachomýtl. „Je to mžik, když potřebujete zachránit, člověk nepřemýšlí,“ řekl výpravčí z Krnova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám