Hlavní obsah

Armáda podpořila Kimova syna jako jeho nástupce

Novinky, rei

Severokorejská armáda podpořila nejmladšího syna vůdce Kim Čong-ila jako jeho nástupce. Den před zahájením historického sjezdu vládnoucí komunistické strany to uvedl jihokorejský deník Čosob Ilbo. O Kim Čong-unovi se už léta mluví jako o možném otcově následovníkovi.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-il a jeho syn Kim Čong-un na nedatovaných snímcích.

Článek

Podpora armády, která má téměř 1,2 milióny vojáků, je v KLDR klíčová. Podle zdrojů jihokorejského listu nominovala armáda jako své delegáty na sjezdu vůdce Kima i jeho syna. Sjezd je největší stranickým setkáním za tři desetiletí. Do Pchjongjangu se delegáti sjíždějí od neděle. Sjezd měl původně začít uprostřed měsíce, ale byl odložen údajně kvůli zdravotním potížím Kim Čong-ila.

O Kim Čong-unovi se toho moc neví, kromě toho, že je mu mezi dvaceti a třiceti lety, studoval ve Švýcarsku, hovoří anglicky, německy a francouzsky a po návratu do KLDR studoval vojenství. Neexistuje moc jeho fotografií a běžní Severokorejci o něm v podstatě nic neví.  Podle bývalého Kimova kuchaře, který zběhl, je svému otci nejvíce podobný fyzicky i povahou a otec ho prý má ze všech dětí nejraději. Podle některých jihokorejských zpráv může trpět cukrovkou, kterou má dlouho i jeho otec.

O jeho nástupnictví v čele stalinistického režimu s dynastickým prvkem se často hovoří od předloňského roku, kdy jeho otce postihla mrtvice.

Foto: Kyodo, Reuters

Delegáti z venkova přijíždějí na sjezd severokorejské komunistické strany v Pchjongjangu.

Kim Čong-un je třetím a nejmladším synem Kim Čong-ila. Jeho matkou je tanečnice Ko Jong-hui, která prý zemřela na rakovinu prsu v roce 2004. Kim s ní měl ještě jednoho syna – Kim Čong-čula, jenž údajně trpí hormonální poruchou.

Kim Čong-il měl zřejmě čtyři manželky a v posledních letech žije se svou bývalou sekretářkou Kim Ok. Z prvního manželství má ještě dceru Kim Hje-kjong. Podle jihokorejských pramenů si svou první ženu vzal po rozvodu znovu a narodila se jim druhá dcera Kim Sol-song.

Reklama

Výběr článků

Načítám