Hlavní obsah

Mír na Blízkém východě brzdí Židé z Ruska, soudí Clinton

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Jeruzalém

Ruskojazyční Izraelci jsou podle bývalého amerického prezidenta Billa Clintona překážkou dosažení míru na Blízkém východě. Uvedl to na výroční konferenci Clintonovy globální iniciativy. Z bývalého SSSR mimo jiné pochází současný izraelský ministr zahraničí Avigdor Liberman, který zastává radikální názory. Clintonův pohled Izraelce zklamal.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Někdejší americký prezident Bill Clinton

Článek

Podle Clintona se Izrael změnil právě po přílivu židovských přistěhovalců z bývalého Sovětského svazu. Zmínil, že nyní 16 procent Izraelců mluví rusky. Tito imigranti podle něj často našli nový domov v židovských osadách na okupovaných územích. Nyní se nechtějí vzdát svého nového domova ani výměnou za mírovou smlouvu s Palestinci.

Pole Clintona také v armádě roste počet dětí přistěhovalců z Ruska a potomků osadníků, což armádu podle něj radikalizuje, citutoval bývalého prezidenta server RT.

Rozpaky v Izraeli

Současný izraelský premiér Benjamin Netanajahu byl Clintonovým vyjádřením zklamán: „Jako starý přítel Izraele musí Clinton vědět, že přistěhovalci z bývalého Sovětského svazu výrazně přispěli k posílení Izraele i jeho armády.“

Bývalý sovětský disident Natan Šaransky, který vede stranu ruských imigrantů Jisrael b´Alija, reagoval slovy: „Jsem zklamán neadekvátními stereotypy v pohledu na Izraelce na základě jejich původu. Musím dodat, že je to nezvyklé vyjádření od muže, který byl vždy citlivý a přemýšlivý a naslouchal.“

Komentátorka listu Ha´arec Nataša Mozgovaja, ale uvádí, že Clinton má do určité míry pravdu. Podle ní přistěhovalci, kteří mají zkušenosti s Čečenci a radikály z Afghánistánu, jsou přesvědčeni, že je lepší bojovat než jednat. Dodává také, že problémem imigrantů z Ruska je, že nepřicházejí s Palestinci do styku.

Vyjádření Clintona bylo široce komentováno v den, kdy má v OSN promluvit americký prezident Barack Obama. Hodlá obhajovat obnovený mírový proces na Blízkém výhodě. Polde CNN bude varovat, že k němu není alternativa: „Jestliže nebude dosaženo dohody, Palestinci nikdy nepoznají hrdost a důstojnost, která přijde s jejich vlastním státem. Izraelci se nikdy nedozvědí, že jistota a bezpečnost přijde se suverenitou a stabilitou jejich souseda, s nímž jsou odkázání ke koexistenci. Bude prolito více krve a Svatá země zůstane symbolem našich rozdílů místo sdílené humanity.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám