Hlavní obsah

Projeli jsme obě trasy mezi D1 a D5, nový pražský okruh je rychlejší jen o tři minuty

– Praha
Novinky, coe

Redaktoři Novinek v pondělí vyzkoušeli, o kolik je nově otevřený pražský okruh R1, který má ulevit dopravě v centru města, rychlejší než cesta po Jižní spojce, již má nová trasa nahrazovat. Při běžném provozu zjistili, že cesta po R1 je o tři minuty kratší.

Článek

Výchozí místo, odkud začaly běžet stopky, bylo na 11. kilometru dálnice D1, tedy tam, odkud řidiči cestující směrem od Brna mohou navázat na nový pražský okruh nebo pokračovat směrem do centra na Jižní spojku. Cílem pak byla křižovatka u Chrášťan, kde se lze napojit na dálnici D5.

Podle údajů na stopkách trvala cesta po novém okruhu zhruba 15 minut, po Jižní spojce asi 18. Je třeba zdůraznit, že provoz na R1 nebyl zdaleka hustý. Počínaje pondělím také na Jižní spojku nesmějí až na výjimky kamióny.

Nová jihozápadní část pražského okruhu měří 23 kilometrů a stála 20 miliard. Slavnostního otevření pro veřejnou dopravu se v pondělí zúčastnili prezident Václav Klaus, ministr dopravy Vít Bárta a dosavadní pražský primátor Pavel Bém. [celá zpráva]

Celý okruh by měl mít po svém dokončení asi 80 kilometrů, zatím je hotova polovina, spojující chomutovskou rychlostní silnici R7, karlovarskou R6, plzeňskou dálnici D5, výpadovku na Písek a brněnskou dálnici D1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám