Hlavní obsah

ČSSD vyzvala Vondru kvůli Topolánkovu svědectví k rezignaci

Právo, jov, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stínový ministr obrany za soc. dem. Petr Hulinský ve čtvrtek vyzval ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) k okamžité rezignaci. Důvodem je svědectví expremiéra Mirka Topolánka (ODS). Ten Právu popsal schůzku v pražské kavárně, na které podle bývalého šéfa kabinetu Vondra tlačil kvůli druhému kontraktu na obrněné transportéry pandur.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Podle Hulinského nezaručuje setrvání Vondry v ministerské funkci odstranění tzv. armádní korupční chobotnice. „Neboť jedním z jejích chapadel je dnes sám Vondra,“ uvedl stínový ministr v tiskové zprávě, ve které jako důvod požadavku na Vondrovu rezignaci uvádí Topolánkovo svědectví uveřejněné ve čtvrtečním Právu. [celá zpráva]

„Vláda, která má ve svém názvu závazek boje s korupcí, nemůže akceptovat, aby byl jejím členem člověk, kde existuje podezření, že zneužil svůj vládní post ve prospěch zájmů jedné zbrojařské firmy,“ míní Hulinský. Svědectví expremiéra Topolánka o lobbingu Alexandra Vondry je podle něj také „smutným obrazem o poměrech v jeho vládě“.

Vondra ve čtvrtek reagoval na Topolánkova slova tím, že chce udělat na ministerstvu pořádek. „Není důležité, co kdo říká, ale co kdo dělá. Chci na ministerstvu obrany udělat pořádek a jakékoli mediální útoky mi v tom nezabrání,“ napsal Právu Vondra v textové zprávě.

Topolánek Právu popsal schůzku v pražské kavárně 25. ledna 2009. Podle Topolánka si Vondra na schůzce vzal na pomoc esemesku od bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona. Ten v té době pracoval ve firmě radící americké společnosti General Dynamics, jež vlastní výrobce pandurů Steyr.

„Sešli jsme se v kavárně Nostress, mém oblíbeném místě, kde Vondra opakovaně otevřel esemesku od Robertsona, který vlastně tlačil na uzavření kontraktu. A Vondra fakticky tlačil mě jako premiéra k tomu, abychom na vládu předložili materiál, který by definoval druhý kontrakt, co nejdříve,“ popsal schůzku Topolánek, který byl podle svých slov proti nákupu. Vondra se již dříve vyjádřil, že premiéra a ministry o Robertsonově zprávě ve vládě informoval.

Mimořádná schůze Sněmovny

Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová svolala na čtvrtek 23. září mimořádné jednání poslanců, na kterém by se měly probírat podezřelé armádní zakázky a zřídit příslušná vyšetřovací komise.

O svolání schůze s tímto programem Němcovou požádala ČSSD. Strany vládní koalice se ale dohodly, že toto mimořádné jednání Sněmovny nepodpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám