Hlavní obsah

Eiffelova věž byla evakuována kvůli hrozbě výbuchem

– Paříž • Aktualizováno

Eiffelova věž v Paříži byla v úterý večer vyklizena kvůli hrozbě pumovým výbuchem. Evakuováno bylo i prostranství před ní - Martovo pole. Oznámila to agentura AFP. Kvůli hrozbě pumovým útokem byla evakuována i stanice příměstského vlaku Saint-Michel v centru Paříže. V obou případech výbuchem pohrozil anonymní telefonát, policie ale na žádném místě nebezpečné látky nenalezla.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

AFP uvedla, že evakuace se odehrála v klidu. Na věži a v jejím okolí bylo podle podle policejního důstojníka, kterého agentura citovala, až 25 000 lidí. Na místě se shromáždily silné policejní oddíly. Podle informací České televize se však evakuace týkala asi dvou tisíc lidí.

Na místě byly nasazeny silné policejní oddíly a asi deset policejních vozů. Odborníci se psy ale neobjevili žádné výbušniny a příkaz k vyklizení okolí pařížské dominanty byl krátce před půlnocí odvolán.

Poplach byl vyhlášen po 20:20 SELČ po anonymním telefonátu správě věže. Policie na místo vyslala specializované brigády včetně psovodů se psy a prohledává věž patro po patru.

Asi hodinu po vyhlášení poplachu bylo okolí věže stále veřejnosti nepřístupné. Část turistů byla nasměrována do vzdálenějších prostor Martova pole, jiní na nábřeží Seiny.

Eiffelovka je nejznámější pařížská památka a symbol města. Ročně ji navštíví přes šest miliónů lidí. Je přístupná i ve večerních hodinách.

V posledních deseti letech byla kvůli výhrůžce pumovým atentátem evakuována několikrát. Vždy šlo ale o planý poplach.

Reklama

Výběr článků

Načítám