Hlavní obsah

Vlna amerických náletů na kmenové oblasti Pákistánu

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Americká bezpilotní letadla v úterý opět zaútočila na kmenová území Pákistánu. CNN to potvrdili představitelé Pákistánu. Zabito bylo nejméně deset lidí podezřelých z příslušnosti k teroristickým skupinám. Podle agentury AP jde už o desátý podobný útok za posledních jedenáct dní.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní útočný stroj MQ-9 Reaper

Článek

Podle zpravodajců, které cituje CNN, vypálila letadla tři řízené střely na úkryty teroristů v oblasti Šaval v Severním Vazíristánu. „Dům používali místní radikálové jako své centrum,“ dodal americký představitel, který si přál zůstat v anonymitě. „Z trosek bylo vytaženo už deset těl a pátrá se po dalších obětech a zraněných,“ uvedl ještě.

Podle agentury AP jde již o desátý podobný nálet v oblasti v posledních 11 dnech. V neděli bylo při podobném útoku zabito pět radikálů, kteří stejně jako zabití v úterý patřili k teroristické skupině Bahadur.

Minulý týden bylo zabito celkem 29 radikálů při osmi náletech. Čtyři nálety byly podniknuty v jednom dni a vyžádaly si ve čtvrtek pět mrtvých a minulý týden 29.

USA se k útokům oficiálně nehlásí, „Pákistán, který je spojencem Washingtonu, je halasně odsuzuje. Bezpilotní letouny typu Predator nebo Reaper v této oblasti může nasadit jen americká armáda a CIA.

Za poslední dva roky americké bezpilotní letouny vystřelily více než 120 raket na severozápadní oblasti Pákistánu a zabily více než tisíc osob, většinou příslušníky pákistánského nebo afghánského Tálibánu a teroristické sítě al-Káida.

Zabit byl i vůdce pákistánského Tálibánu Bajtulláh Mehsúd. Zahynulo však i mnoho civilistů

Reklama

Výběr článků

Načítám