Hlavní obsah

Snížení platů soudců je protiústavní, rozhodl ÚS

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud v pátek zrušil snížení soudcovských platů o čtyři procenta. Krok označil za protiústavní. Platy se soudcům snížily na začátku roku a opatření mělo trvat rok. ÚS také naznačil, že odmítne i plánované další snížení platů o pět procent.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Nález začne platit od 30. září. ÚS konstatoval, že podle dřívějších verdiktů musí být plat soudců stabilní a nelze jej snižovat. Udělat to jde pouze za výjimečných okolností.

"Taková nivelizace pak ve svých důsledcích vede zákonitě i k sestupu soudcovského stavu uvnitř středostavovské společenské vrstvy, jeho příjmové degradaci ve vztahu k ostatním právnickým povoláním a k umenšování jeho potřebné společenské prestiže," stojí v nálezu.

Kalousek: musíme se s tím smířit

Ministr financí Miroslav Kalousek Právu řekl, že nezbývá nic jiného než respektovat výrok a co nejdříve připravit novelu zákona o platech tak, aby byly platy soudců odděleny od platů poslanců a senátorů.  "Politici jsou ochotni si své platy snížit, ale soudci očividně ne," řekl Kalousek.

Podle něj to nepřispěje k atmosféře ve společnosti, když jedna skupina státních zaměstnanců si nebude ochotna snižovat platy a ostatní budou muset.

Zatímco politici zasedají v různých dozorčích radách a mohou podnikat, soudci jsou závislí pouze na svém jediném příjmu
předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník

Politici podnikají a mají vedlejší příjmy, argumentují soudci

O více než dva tisíce korun přišli soudci začátkem tohoto roku. Předchozí snižování či mrazení jejich mezd Ústavní soud uznal za oprávněné, ovšem také naznačil, že to lze jen ve zcela výjimečných případech.

Podle verdiktu nesmí být snižování platů soudců výrazem svévole, soudci proto argumentují, že vláda nic takového nevyvrací. Ústavní soud rovněž v precedentním rozsudku uvedl, že snížení platů by mělo proběhnout v rámci celospolečenské solidarity. Soudci se proto ptají, proč se platy nesnižují i v ostatních veřejných službách například u policejních či ozbrojených složek.

„Zatímco politici zasedají v různých dozorčích radách a mohou podnikat, soudci jsou závislí pouze na svém jediném příjmu,“ zdůraznil v pátek v ČT předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Kabinet chce platy dál snižovat

Nedotknutelnost platů je podle ÚS kompenzací za omezení v osobním životě, například proto, že soudci nesmějí stávkovat nebo být v odborech.

Kabinet má v plánu platy soudců dál snižovat. Nicméně premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí po rozhovoru s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským uznal, že soudy již nyní pracují na hranici možností. Rychetský šéfa vlády upozornil, že další škrty by ovlivnily rychlost rozhodování i standardy v ochraně lidských práv.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ale uvažuje o tom, že by Ústavní soud zbavil některých povinností. [celá zpráva]

Rozsah působnosti Ústavního soudu je v posledních dnech horkým tématem kvůli projevu prezidenta Václava Klause ve Sněmovně. Různá soudní tělesa uzurpují nepříslušející díl moci, řekl Klaus s odkazem na loňský verdikt Ústavního soudu, který zrušil konání předčasných voleb kvůli chybné změně Ústavy. Rychetský na to odvětil, že soudy si agendu, o níž rozhodují, nemohou vybírat. [celá zpráva]

Norma, kterou ÚS řešil, se netýká platů ústavních soudců.

Anketa

Měly by se snížit platy soudců?
Ano, ale jen pokud se budou snižovat ostatním
19,3 %
Ano, mají platy dost velké
70,9 %
Ne, jiným profesím se platy ve velkém nesnižují
0,6 %
Ne, soudci mají důležitou práci a musí za ni být náležitě ohodnoceni
9,2 %
Celkem hlasovalo 18492 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám