Hlavní obsah

Šance na reformy se nemusí opakovat, naléhal na poslance Klaus

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý předstoupil před poslance po sedmi letech s projevem. Hlava státu zákonodárcům připomněla potřebu zásadních reforem a zdůraznila, že nelze promarnit příležitost silného mandátu vlády, která se již nemusí opakovat. Prezident také nepřímo poslance vyzval k nové definici postavení Ústavního soudu. Podle něj hrozí, že by fungoval jako nekontrolovaná parlamentní komora. Narážel, tím na zrušení předčasných voleb.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Pokud si současná vládní koalice uchová elementární soudržnost, máme příležitost, která se již nemusí opakovat. Jednoznačné rozvržení sil dává naději, že složité reformy, které před námi stojí, (...) mají právě teď větší šanci na řešení než v minulých letech," řekl prezident k reformám s tím, že další promarněný čas a odkládání reforem by již politikům občané a voliči neodpustili.

Klaus v úvodu svého projevu připomněl i změny, které přinesly květnové volby. Vedle oslabení dvou tradičně nejsilnějších stran vyzdvihl i "výraznou parlamentní většinu", jíž nynější vládní koalice disponuje i to, že "první týdny a měsíce ukazují i to, že ubylo hrubostí a osobních útoků". Prezident zdůraznil, že parlament je "normotvorným prostorem" a atmosféra ve Sněmovně působí na atmosféru v celé společnosti.

Soudní tělesa pro sebe usurpují větší díl moci, než jim přísluší

Klaus se vrátil i k posunu předčasných voleb, které se měly konat loni na podzim. "Bezprecedentní zásah Ústavního soudu (ÚS)", podle něj nebyl "politicky neutrální". Podle prezidenta jde o nebezpečný trend, kdy si "různá soudní tělesa pro sebe usurpují větší díl moci, než jim přísluší". Autorita parlamentu musí zůstat suverénní a ÚS má Ústavu vykládat, nikoliv ústavní zákony měnit. Prezident vyzval i k "redefinici postavení ÚS", aby nemohl fungovat jako nekontrolovaná parlamentní komora.

Hlava státu se pozastavila i nad tím, že se parlament může stát "pouhou převodní pákou" pro přebírání legislativy Evropské unie, která "neodráží autentické zájmy" voličů.

Hlava státu se pozastavila i nad tím, že se parlament může stát "pouhou převodní pákou" pro přebírání legislativy Evropské unie, která "neodráží autentické zájmy" voličů.

Podobně odsoudil Klaus i snahu "některých domácích politických sil" jít pod rouškou přebírání unijních norem dále, než Brusel požaduje. "Často jsem se s takovými zákony v rámci svých ústavních pravomocí potýkal a vracel je Sněmovně k novému projednání," připomněl prezident.

Apeloval i na samotné zákonodárce, kteří přicházejí s návrhy zákonů, "které v izolovaném detailu mohou vypadat pozitivně, ale které nám ve svém celku či součtu postupně ubírají svobodu."

Apeloval i na samotné zákonodárce, kteří přicházejí s návrhy zákonů, "které v izolovaném detailu mohou vypadat pozitivně, ale které nám ve svém celku či součtu postupně ubírají svobodu."

"Jsem přesvědčen, že má do Sněmovny s návrhy zákonů přicházet  primárně vláda (...)," poznamenal Klaus a dodal, že by uvítal, kdy naopak některý ze zákonodárců "přišel s metodou, jak pročistit, zjednodušit a zpřehlednit náš zaplevelený právní řád a kdyby pro to dokázal získat kolegy zákonodárce." "To by byl pro naši svobodu a demokracii významný čin," uvedl prezident s nadějí, že se takoví poslanci najdou.

"Dříve chyběla k projevu motivace"

Prezident se na závěr návštěvy Sněmovny ještě vrátil k tomu, proč přišel do Sněmovny s projevem až po sedmi letech: „Jasně říkám, že v tom předcházejícm čtyřletém období nebyla dostatečná motivace k tomu, aby prezident přednesl ve Sněmovně velký projev. Byla rozpolcená, poslanci se přetahovali z jedné politické strany do druhé, předseda byl dočasný, a nakonec ne dočasný atd... Takže já jsem neměl důvod nějaké výrazné poselství tomu předchozímu parlamentu dávat,“ řekl Klaus při odchodu novinářům.

Prezident opustil budovu Sněmovny krátce před 13:00 po obědě s vedením dolní komory a šéfy poslaneckých klubů. Na odchodu prohlásil, že by se komunikace mezi parlamentem a Hradem měla v budoucnu oživit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám