Hlavní obsah

Nečas přijal rezignaci Kocába. Žádnou jsem nepodal, tvrdí Kocáb

– Praha • Aktualizováno

Premiér Petr Nečas a vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb si při společném středečním jednání asi příliš nerozuměli. Mluvčí vlády Martin Kupka večer informoval, že Nečas přijal Kocábovu demisi na funkci zmocněnce, Kocáb sám však podle svých slov žádnou demisi nepodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb

Článek

Funkci měl podle Nečase opustit k 15. září. Kocáb ve středu večer informaci o své rezignaci nechtěl potvrdit, pravděpodobně se podle něj jedná o nedorozumění.

"My jsme o tom skutečně dneska jednali. Ty výstupy, tam došlo pravděpodobně k nedorozumění. Každý si interpretoval ty výstupy schůzky jinak," řekl Kocáb. Chce proto ještě mluvit s premiérem Nečasem a závěr schůzky si s ním vyjasnit.

Nechce se mi věřit, že by pan Kocáb byl schopen popřít, co se stalo před šesti hodinami.
Petr Nečas

"Nechce se mi věřit, že by pan Kocáb byl schopen popřít, co se stalo před šesti hodinami. Láska k funkci přece nemůže zatemnit zdravý rozum a v případě zmocněnce pro lidská práva by to mělo platit dvojnásobně," reagoval večer na Kocábovo vyjádření premiér Petr Nečas, jehož reakci ČTK poskytl mluvčí vlády Kupka.

"Pokud by chtěl Michael Kocáb postupovat podobně nedůstojně, jako když se snažil držet ministerského křesla, u toho mu ani minutu asistovat nebudu a navrhnu při příštím jednání vlády jeho odvolání," uvedl premiér.

Nečas v prvním prohlášení pro média pouze sdělil, že se rezignaci rozhodl přijmout. "Poděkoval jsem panu Kocábovi za vše dobré, co ve své funkci zmocněnce a dříve také ministra udělal pro ochranu lidských práv v České republice," uvedl Nečas. Následně Kocáb tuto rezignaci médiím popřel.

Kocába i jeho úřad kritizoval před nedávnem premiérův poradce Roman Joch. Nečasovi dokonce doporučil post zmocněnce pro lidská práva zrušit. [celá zpráva]

Jocha kritizují někteří zastánci lidských práv, kteří jeho pojetí lidských práv považují za nešťastné. Proti jeho nástupu do úřadu vlády koncem srpna dokonce protestovali. Na demonstraci připomínali některé z jeho dřívějších výroků, třeba výrok velebící chilského diktátora Augusta Pinocheta. Naopak zastánci Jocha ho nazývali anti-Kocábem.

Dnes šestapadesátiletý Kocáb byl ministrem vlády ČR pro lidská práva od ledna 2009, do vlády jej nominovali zelení. Kocáb ve funkci zůstal i po pádu vlády Mirka Topolánka a jmenování nové vlády Jana Fischera v květnu 2009. Letos v březnu ho zelení vyzvali, aby podal demisi. Dál pak působil jako zmocněnec vlády pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám