Hlavní obsah

Netanjahu: Zásah proti flotile byl oprávněný

Novinky, rei
Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí obhajoval květnový zásah proti flotile lodí s propalestinskými aktivisty před jednou z komisí, kterou vláda zřídila, aby vyšetřila okolnosti incidentu. Izrael jednal podle mezinárodního práva, řekl ministerský předseda.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vypovídá před komisí vyšetřující zásah proti flotile s aktivisty.

Článek

Izraelský zásah v mezinárodních vodách nepřežilo devět tureckých aktivistů, což vyvolalo diplomatickou roztržku s Tureckem a odsouzení i jinde v zahraničí, načež Jeruzalém zmírnil námořní blokádu pásma Gazy, kam flotila směřovala.

„Jsem přesvědčen, že na konci vašeho vyšetřování, bude jasné, že stát Izrael a jeho ozbrojené síly jednaly v souladu s mezinárodním právem,“ uvedl Netanjahu s tím, že jeho úkolem je chránit bezpečnost Izraelců a vojenský zásah proti lodím měl zabránit, aby se k radikálům z hnutí Hamás vládnoucímu v pásmu Gazy nedostaly zbraně. Turecko prý na výzvy, aby zamezilo vyplutí flotily, nereagovalo.

Okolnosti razie z vojenského hlediska v Izraeli vyšetřovala též armádní komise. Potvrdila oprávněnost zásahu, ale kritizovala zejména nedostatečnou přípravu na něj. [celá zpráva]

Události plánuje samostatně vyšetřit i Turecko. Zahájit činnost se rovněž chystá komise OSN vedená odstupujícím kolumbijským prezidentem Alvarem Uribem. Izrael slíbil, že s ní bude spolupracovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám