Hlavní obsah

Odbory cupují vládu: nechceme, aby ze zaměstnanců byl trhací kalendář

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý, Jiří Mach

Odboráři zkritizovali kompletně celé programové prohlášení vlády. Chystané úsporné kroky rozcupovali na kusy. Podle nich šetření v rozpočtu nepovede k prosperitě země a zodpovědnému hospodaření. Česko po naplnění vládního programu půjde blíže k chudobě, jak uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Foto: Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

„Nevidím tam (v programovém prohlášení vlády) nic dobrého,“ pustil se ostře do vlády předseda odborového sdružení KOVO Josef Středula. Jemu se konkrétně nelíbí, že pokud lidé při odchodu ze zaměstnání dostanou odstupné, neměli by mít nárok na sociální dávky. V mnohých případech jsou lidé donuceni ukončení zaměstnaneckého poměru dobrovolně podepsat. Stát by je pak navíc dále trestal odebráním dávek.

„Odbory nechtějí nechat udělat ze zaměstnance trhací kalendář, z kterého si každý urve, co se mu zlíbí,“ doplnil Středula.

Předseda odborů ČMKOS Jaroslav Zavadil také řekl, že v programovém prohlášení se o zaměstnancích nepíše.

Ministr práce a sociálních věcí kritice Jaromír Drábek (TOP 09) sice oponoval, v rozhovoru pro Českou televizi mnoho protiargumentů nepřinesl. Uvedl však, že o zaměstnaneckých poměrech je v prohlášení mnoho. Řekl však také, že „zaměstnancům jako sociální skupině není třeba dávat nějaké speciální výhody či opatření“.

Drábek upozornil, že již před volbami strana upozorňovala, že chce sociální systém cílit na ty, co to skutečně potřebují. Nemělo by být nic divného na tom, že při odstupném nedostanou lidé sociální dávky.

Odbory jdou řeckou a maďarskou cestou, soudí Nečas

Premiér Petr Nečas v reakci na tiskovou konferenci ČMKOS vyzval odboráře k otevřenému dialogu. Zdůraznil, že česká republika pro zastavení zadlužování potřebuje provést reformy a odbory by jí neměly bránit, pokud nechtějí zem přivést do situace, v níž se nyní nachází Řecko či Maďarsko sužované hrozbou státního bankrotu.

„Právě odbory způsobily, že jsou tyto země tam, kde jsou, kdy musí provádět velmi drastické škrty a nejsou suverénními správci svého majetku, za své kroky se musí zodpovídat výše,“ poznamenal Nečas.

Česko stejně jako odbory stojí podle Nečase na křižovatce a musí se rozhodnout, jakou cestou se vydat. „ČMKOS se musí rozhodnout, zda bude komplikovat, nebo dokonce blokovat reformy a přivede část zaměstnanců, které zastupují, do situace, která bude pro ně za několik let dramaticky horší. Pokud jim jde o dobro těch několika zaměstnanců, měli by reformy podpořit,“ dodal Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministerský předseda Petr Nečas na tiskové konferenci mírnil silná slova odborářů a vyzval je k dialogu.

Premiér také odmítl doporučení odborů zvyšovat daně, což by podle něj vedlo k přidušení ekonomického růstu. Dveře ke společnému jednání mezi vládou a odbory jsou dle Nečasových slov otevřeny, přislíbil také svolání jednání tripartity co nejdříve po vyslovení důvěry vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám