Hlavní obsah

Krumlov si chrání epopej, Praha se chce domluvit

– Praha
Právo, Novinky, ČTK, tr, miv

Hlavní město se chce dohodnout s Moravským Krumlovem o budoucnosti Slovanské epopeje. Oznámil to v úterý radní Ondřej Pecha (ODS) s tím, že město pošle tamní radnici dopis se svými argumenty. Teprve pokud se obě města nedohodnou, hodlá se Praha proti pondělnímu zákazu stěhování odvolat. Souběžně s tím apelují otevřeným dopisem moravští členové ODS na svého spolustraníka a pražského primátora Pavla Béma.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lidé v Moravském Krumlově proti stěhování epopeje protestují.

Článek

Podle Pechy ale Moravský Krumlov nemá s Prahou žádnou smlouvu, která by mu umožnila obrazy dále vystavovat. Praha prý dílo už převzala.

Pecha zpochybnil některé argumenty Moravského Krumlova, kterými úřad odůvodnil vydaný zákaz. V odůvodnění se prý uvádí, že obrazy mají být převezeny na neznámé místo. "Všichni snad víme, že epopej se stěhuje do Veletržního paláce," poznamenal radní. Podle Pechy úřad také rozhodl s nevídanou rychlostí a nemohl stihnout prostudovat všechny dostupné materiály.

Pecha zpochybnil některé argumenty Moravského Krumlova, kterými úřad odůvodnil vydaný zákaz. V odůvodnění se prý uvádí, že obrazy mají být převezeny na neznámé místo. "Všichni snad víme, že epopej se stěhuje do Veletržního paláce," poznamenal radní. Podle Pechy úřad také rozhodl s nevídanou rychlostí a nemohl stihnout prostudovat všechny dostupné materiály.

Praha proto pošle Krumlovu další podklady a doufá, že Krumlov přehodnotí své rozhodnutí. Kvůli zákazu stěhování se ve čtvrtek mimořádně sejde rada hlavního města.

Mucha prý na Praze netrval, tvrdí radní

Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý v úterý řekl, že epopej nemusí být vystavena přímo v Praze a přesto bude zachováno Muchovo přání.

„Malíř si při darování přál, aby pro něj našlo město Praha odpovídající důstojné prostory. Nikde se ale neříká, že je Praha může najít kdekoli jinde a přitom zůstane vůle Alfonse Muchy zachována,“ uvedl po mimořádném zasedání vedení jihomoravského kraje,  Mokrý (ODS).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Detail obrazu Slované v pravlasti z cyklu Slovanská epopej.

Se zachováním epopeje v Moravském Krumlově souhlasí podle hejtmana Michala Haška ČSSDD) strany zastoupení v zastupitelstvu kraje. Hejtman opakovaně zdůraznil morální nárok Krumlova na péči o epopej a zároveň zdůraznil, že rada se vůbec nezabývala právní otázkou problému. „Jsme přesvědčeni, že radní Hlavního města Prahy používají toto téma jen v rámci předvolebního boje před komunálními volbami a že Praha nemá vytvořeny podmínky, aby bylo dílo důstojně v Praze vystaveno.

Moravští členové ODS se obracejí na Béma

Otevřený dopis pražskému primátorovi Pavlu Bémovi se žádostí, aby přehodnotil postoj hlavního města vůči obrazovému cyklu, poslali v úterý místopředseda ODS a předseda její brněnské organizace Pavel Blažek a také předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

V úvodu uvádějí, že se nechtějí zabývat v médiích prezentovanými argumenty, jako kdo je vlastníkem Slovanské epopeje, proč Praha nebyla schopna splnit za 80 let podmínku darování - umístit obří plátna do nového pavilonu postaveného jen pro toto dílo, či údajná nevhodnost umístění cyklu ve Veletržním paláci.

Praha má spoustu světových památek a děl a pro svůj život a turistický ruch a slávu nutně nepotřebuje další cyklus.
výňatek z dopisu

„Chceme pouze apelovat na lidský rozměr celé věci,“ zdůrazňují autoři dopisu a dále píší: „Slovanská epopej je v Moravském Krumlově umístěna již 45 let a její stěhování vyvolává právem u nás v regionu velké emoce přerůstající do demonstrací. Praha má spoustu světových památek a děl a pro svůj život a turistický ruch a slávu nutně nepotřebuje další cyklus. Přestěhování cyklu z našeho regionu, z Moravského Krumlova, bude pro toto město znamenat citelnou, nejen ekonomickou, ale i duševní ztrátu významného rozměru.“

Závěrem se oba významní členové ODS obracejí na primátora Béma s prosbou, aby pozastavil ihned převoz dvaceti Muchových pláten z Moravského Krumlova a projednal ještě celou záležitost na zasedání Rady hlavního města Prahy. „Ponechte Slovanskou epopej v kraji, kde se její autor narodil a kde si její umístění přejeme jak my místní, tak i rodina pana Muchy,“ končí dopis.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovanská epopej zatím zůstane na Moravě

Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy zatím zůstane v Moravském Krumlově. V pondělí o tom na žádost Muchovy rodiny rozhodla moravskokrumlovská radnice.

Výběr článků

Načítám