Hlavní obsah

V USA zadrželi ruské špióny

Washington
Aktualizováno

Americké úřady zatkly deset lidí, které podezírají ze špionáže pro Rusko. Jedenáctý podezřelý je na útěku. Agentům hrozí za špionáž pět let vězení, devíti z nich navíc dvacet let za praní špinavých peněz. Většina zadržených jsou Rusové. Jedenáctý špion byl podle úterního vysílání SkyNews zadržen na Kypru.

Článek

V USA se zatýkalo v New Yorku, New Jersey, Virginii a Massachusetts. Zadržení tvrdí, že jsou Američané, Kanaďané nebo Peruánci. V USA žili několik let, někteří v páru. Jejich údajným úkolem bylo shromažďování nejrůznějších informací od jaderného programu po dění v politických stranách.

Mise osmi podezřelých byla dlouhodobá, ve Spojených státech měli denní zaměstnání. Někteří v zemi žili pod falešnou identitou od počátku 90. let.

Zátah proti skupině následoval po několika letech vyšetřování FBI, jejíž agenti se vydávali za Rusy a od dvou podezřelých získali informace. Špióni k odesílání informací používali moderní technologie, ale i lety osvědčené způsoby. Jedním ze způsobů předávání byl internet - zdánlivě obyčejná fotografie ukrývala neviditelný text. Špióni si ale zároveň postaru například vyměňovali identické tašky v parku.

Skupina se údajně dostala blízko k vědci, který se podílel na vývoji bomb, a bývalému agentovi tajné služby.

Zatčení se událo jen pár dní poté, co USA navštívil ruský prezident Dmitrij Medvěděv. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám