Hlavní obsah

Vrchní velitel jednotek v Afghánistánu McChrystal se pustil do Obamovy vlády

– Washington/Kábul
Novinky,

Vrchní velitel koaličních vojsk v Afghánistánu Stanley McChrystal se dostal do značných problémů. V rozhovoru pro hudební časopis Rolling Stone kritizoval americké diplomaty a úředníky z Obamovy vlády i samotného prezidenta. Musel se honem omlouvat, že jeho vyjádření byla projevem nedostatečné rozvahy, uvedly BBC a Los Angeles Times.

Článek

"Byla to chyba odrážející nedostatečný úsudek a nemělo se to nikdy stát," řekl generál k  článku a pro jistotu dodal: “Mám velký respekt a uznání pro prezidenta Obamu a jeho tým ,starající se o národní bezpečnost, i pro civilní vůdce a vojáky bojující v této válce."

Své výroky bude prezidentovi muset vysvětlit osobně, v úterý byl povolán do Washingtonu na kobereček.

McChrystal se v Rolling Stonu pustil především do současného amerického velvyslance v Kábulu Karla Eikenberryho, který ho prý zradil, když se jednalo o jeho požadavcích na zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu. Má pocit, že Eikenberry použil interní zprávu, aby chránil sám sebe, pokud by se zvýšení počtu vojáků požadované McChrystalem stalo terčem kritiky. V interní zprávě, která unikla, byly zpochybňovány požadavky na zvýšení počtu vojáků. "Mám rád Karla, znám ho roky, ale teď když selžeme, může teď uvádět: Já jsem vám to říkal," citoval Rolling Stone generála.

McChrystal také vtipkoval na úkor viceprezidenta: "Ptáte se mě na viceprezidenta Bidena? Kdo to je?" Biden byl proti vyslání třicetitisícových posil do Afghánistánu, o které žádal právě McChrystal.

A když generálovi přišel e-mail od speciálního amerického vyslance pro Afghánistán a Pákistán Richarda Holbrookea, řekl prý: "Ach ne, další e-mail od Holbrooka,... nechci ho ani otvírat.“

Navíc McChrystal uvedl, že jej prezident Obama zklamal. Mezi významnými muži okolo něj se prý cítí jako osamělý vlk, který je neschopný přesvědčit i některé ze svých vojáků, že má vítěznou strategii.

Reklama

Výběr článků

Načítám