Hlavní obsah

Izrael jedná o zmírnění blokády pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský bezpečnostní kabinet ve středu začal jednat o případném zmírnění blokády palestinského pásma Gazy, které ovládá radikální hnutí Hamás. Ministři zvažují omezit zákaz dovozu zboží do Gazy na krátký seznam položek, jak žádají humanitární organizace a Evropská unie.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu

Článek

Izrael zvažuje zmírnění blokády kvůli mezinárodnímu tlaku, který vyvolal zásah z 31. května proti lodím snažícím se prolomit blokádu pásma. [celá zpráva]

Při něm zahynulo devět lidí. [celá zpráva]

V platnosti by měla zůstat i námořní blokáda zmíněné palestinské enklávy. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je toto opatření nutné, "aby se Gaza nestala íránským přístavem", přes nějž by proudily rakety, které ozbrojenci z pásma opakovaně pálí na sousední izraelské území.

Na seznamu zakázaných položek by měly být především materiály použitelné při výrobě zbraní a raket, tedy i ocel, ale také nedostatkový cement, bez něhož není možné opravit budovy poškozené při izraelských náletech a ostřelování.

Konvoj s pomocí pro Gazu sice blokádu neprorazil, ale jeho organizátoři z hnutí Free Gaza nakonec mohou slavit úspěch. Izraelský zásah v mezinárodních vodách, který byl za hranicemi legitimity, se obrátil proti židovskému státu, takže propalestinští aktivisté mají šanci dosáhnout výrazného úspěchu, jimž bezpochyby je zmírnění blokády.

Jednání bylo po několika hodinách přerušeno, podle izraelského rozhlasu by ale debata mohla být ještě dnes obnovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám