Hlavní obsah

Vláda prý nabídla Štrosové za pozemky pro D11 nepřístupnou parcelu

Hradec Králové

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) údajně nabídlo Jaroslavě Štrosové za její pozemky nutné pro výstavbu dálnice D11 u Hradce Králové půdu bez přístupových cest. Štrosová je přesto připravená dál o směně jednat, informoval ve středu v prohlášení její syn, advokát David Štros.

Článek

Štrosové patří v ostře sledovaném území jen malá část o výměře zhruba 1 400 metrů čtverečních, kterou vlastní společně se svou sestrou, statkářkou Ludmilou Havránkovou. Ta vlastní i zbytek pozemků potřebných pro dokončení dálnice.

Štros v prohlášení uvedl, že ve středu po dvou urgencích získali od ŘSD dokumenty, které dosud neměli k dispozici. Jednalo se o dodatek znaleckého posudku a geometrický plán zobrazující pozemky ke směně. "S jistým překvapením jsme zjistili, že tyto pozemky nejsou přístupné, a to z žádné strany," uvedli. Štrosovi očekávají, že jim ŘSD vysvětlí, proč jsou pozemky nabízené ke směně nepřístupné a jak si ŘSD představuje jejich zpřístupnění.

Vláda oddálila vyvlastnění

Vláda 24. května rozhodla o vyvlastnění pozemků obou sester. V pondělí 7. června pak své rozhodnutí na dva týdny pozastavila, čímž dostala novou šanci dohodě s Jaroslavou Štrosovou. Vláda pozastavením rozhodnutí zareagovala na návrh Davida Štrose, který 30. května zaslal ŘSD návrh směnné smlouvy. Poslední termín pro dohodu určila vláda na 21. června.

S Havránkovou se stát víceméně na znění smluv dohodl, což bylo stvrzeno parafami. Dohoda spočívá v tom, že Havránková za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane do pronájmu.

Takzvaná kauza Havránková se vleče už 16 let. Dálnice proto zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové. Z Hradce by měla pokračovat dalších zhruba 70 kilometrů na hranice s Polskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám