Hlavní obsah

Egypt končí s blokádou pásma Gazy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská vláda se rozhodla zmírnit tři roky trvající blokádu pásma Gazy. V pondělí oznámila, že hranici s palestinskou enklávou otevře pro humanitární dodávky a v omezeném rozsahu též cestujícím.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinec na hraničním přechodu Rafah s Egyptem

Článek

Izrael pásmo Gazy uzavřel v roce 2007, když enklávu násilím ovládlo radikální hnutí Hamás. Egypt, který rovněž hranici s pásmem Gazy sdílí, se k blokádě přidal. Do pásma smělo jen omezené množství aut s nejnutnějšími potřebami.

Izrael i Egypt byly od minulého týdne pod mezinárodním tlakem na zmírnění blokády poté, co se izraelská komanda střetla s aktivisty na šesti lodích, které vezly do pásma Gazy humanitární pomoc. Na hlavní lodi plující pod tureckou vlajkou zemřelo devět lidí.

Egypt v pondělí oznámil, že blokádu zmírní, protože radikály v pásmu Gazy jenom posílila.

Izraelci střet s aktivisty vyšetří

Také Izrael byl nucen na kritiku reagovat. Premiér Benjamin Netanjahu minulý týden naznačil, že by se nebránil zmírnění námořní blokády. Na dodržování pravidel by podle něj mohli dohlížet mezinárodní pozorovatelé. [celá zpráva]

Izraelská armáda zřídila zvláštní komisi, která události na hlavní lodi flotily Mavi Marmara, kde minulé pondělí zemřelo devět propalestinských aktivistů, vyšetří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám