Hlavní obsah

USA vrtěly psem, v Jemenu zabíjely americké střely s kazetovou municí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoli jemenské úřady vehementně popíraly, že by v prosinci na tábor al-Káidy v Jemenu útočili Američané, organizace na ochranu lidských práv Amnesty International zveřejnila důkazy, že na tábor dopadla americká střela s plochou dráhou letu BGM 109 Tomahawk, která navíc byla vybavena kazetovou municí. Její použití vedlo k velkému počtu obětí, mezi nimiž bylo hodně žen a dětí.

Článek

Amnesty International zveřejnila záběry, na nichž jsou vidět trosky americké střely s plochou dráhou letu tomahawk, uvedla BBC. Je vidět, že byla vybavena hlavicí s kazetovou bombou BLU-97A/B, která má 150 až 200 kusů submunice o rozměrech 20 krát 6 centimetrů, jež se dále tříští na tři sta kusů. Má kombinovaný účinek proti vozidlům, radarům i živé síle.

Foto: Amnesty International, Reuters

Nevybuchlá sumbunice z kazetové bomby BLU-97 A/B nalezená v Jemenu

Právě střela s touto hlavicí byla použita 17. prosince při útoku na dva tábory radikálů v hornaté oblasti v provincii Abijan. K útoku se přihlásil Jemen a americký prezident Barack Obama volal svému jemenskému protějšku Alí Abduláhovi Salíhovi k úspěšné akci jemenských sil, při níž bylo údajně zabito třicet radikálů.

Od počátku panovalo podezření, že jemenské síly nemohly útok provést, protože nemají vhodné prostředky ani letadla. Nejmenovaní američtí představitelé připouštěli, že Jemenu pomohli američtí příslušníci speciální sil, bez nichž by se neuskutečnila, ale tvrdili, že šlo o jemenskou akci. [celá zpráva]

Foto: Amnesty International, Reuters

Část střely s plochou dráhou letu Tomahawk, která byla použita při útoku v Jemenu.

Amnesty International nyní zjistila, že podporu představovala americká střela s plochou dráhou letu. „Skutečnost, že mnoho z obětí jsou ženy a děti, ukazuje, že útok byl zcela neodpovědný,“ sdělil Philip Luther z Amnesty International. Podle něj počet obětí potvrzuje, že byla použita kazetová munice.

Důvodem útoku byla údajná aktuální hrozba útoku teroristů na cíle na západě.

Nová obvinění o použití střely s plochou dráhou letu USA odmítly komentovat.

Zadrželi cizince napojené na al-Káidu

V Jemenu bylo od prosince zatčeno kolem 50 cizinců podezřelých z vazeb na teroristickou organizaci al-Káida. Oznámil to arabský list Al-Haját, podle jehož informací vedlo k jejich zadržení intenzivnější monitorování škol vyučujících arabštinu.

Cizinci, mezi nimiž jsou podle listu Al-Haját občané USA, Británie, Francie a Malajsie, byli zadrženi během pěti měsíců následujících po nezdařeném prosincovém pokusu o atentát na americké letadlo. Je mezi nimi i čtyřiadvacetiletý Francouz, který přicestoval v říjnu do Jemenu z Egypta. Údajně přijel studovat arabštinu, tímto jazykem ale plynně hovořil. V řadě dalších případů jde rovněž o studenty.

Jemenská vláda tuto zprávu agentuře Reuters odmítla potvrdit. Vláda oznámila, že se v provincii Maríb vzdal úřadům vysoce postavený člen al-Káidy Chalíb Zajdí, jenž byl na jemenském seznamu nejhledanějších osob a údajně poskytoval úkryty teroristům z al-Káidy. Jako už druhý vysoký člen al-Káidy v minulých dvou dnech se vzdal také Hamzá Dajání. Toho jemenské úřady obviňují z naverbování bojovníků al-Káidy, kteří v roce 2007 zabili sedm španělských turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám