Hlavní obsah

ČSSD pozastaví jednání o vládě, počká na Klausovo rozhodnutí

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek na tiskové konferenci oznámil, že v pátek navrhne vedení strany, aby pozastavila jednání o možné účasti ve vládě. Sociální demokraté chtějí počkat na to, koho pověří prezident Václav Klaus sestavením kabinetu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Lídr ČSSD chce počkat, až se situace ohledně sestavování kabinetu vyjasní.

Sobotka se také pozastavil nad tím, že lídr ODS Petr Nečas hovořil v souvislosti s jednáním o vládě o horizontu až dvou měsíců.

Sobotka to označil za "rozpočtový alibismus", neboť podle něj by mohlo ODS, TOP 09 a VV vyhovovat, aby státní rozpočet na příští rok připravila ještě vláda premiéra Jana Fischera. Sobotka to dal do souvislosti s podzimními komunálními a senátními volbami a uvedl, že se pravicové strany chtějí vyhnout odpovědnosti za úsporné škrty.

ČSSD se nezamlouvá ani účast někdejšího ministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka ve vyjednávacím týmu pro oblast zdravotnictví.

Sobotka: budeme muset šetřit

Sobotka také oznámil, že nechá na hejtmanech, kteří se dostali do Sněmovny, zda zůstanou v obou funkcích. Potvrdil také, že sociální demokraté budou mít zájem o zastoupení ve vedení Sněmovny.

V souvislosti s nákladnou kampaní uvedl, že strana svým závazkům dostojí, nicméně připustil utahování opasků. Bude to prý zároveň možnost, jak si udělat pořádek v hospodaření.

Kampaň strany oficiálně stála 200 miliónů, podle odhadů to ale bylo až dvojnásobně více. Strana jako příspěvek za volby letos dostane asi 180 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám