Hlavní obsah

Prezident Nečase zatím premiérem nejmenoval

– Praha • Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal ve čtvrtek dopoledne lídra ODS Petra Nečase. Nečas ho informoval o výsledcích jednání s potenciálními koaličními partnery TOP 09 a Věcmi veřejnými. Premiérem ho Klaus ale zatím nejmenoval.

Článek

Nečas řekl, že není zklamaný, protože očekával pouze to, že bude prezidenta informovat a on ho případně pozve na další jednání.

Předpokládá, že jednání o novém kabinetu budou trvat nejméně měsíc.

Jednání začalo v deset hodin dopoledne a trvalo asi 75 minut. Klaus zatím dosud vždy dodržel pravidlo, že sestavením pověřil šéfa vítězné strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas (ODS) na Hradě mezi novináři po jednání s prezidentem Václavem Klausem

Prezident již v pondělí přijal lídry stran, které se dostaly do Sněmovny. Řekl, že pověření dostane ten, kdo bude mít životaschopný projekt. Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných jednají o společné vládě. Strany dohodly sedm okruhů a stanoví ze svých řad vyjednavače pro každý z nich. [celá zpráva]

První pokus by podle zvyklostí měl připadnou šéfovi ČSSD, strana se ale spíš smiřuje s tím, že míří do opozice. [celá zpráva]

Podle Nečase je jasné, že sociální demokraté žádný životaschopný projekt nemají, rozhodnutí je však na prezidentovi.

Pozval Klause na kongres

Nečas také řekl, že pozval Václava Klause na kongres ODS, který proběhne 19. - 20. června a bude se na něm volit nový šéf strany. Klaus se posledních kongresů strany neúčastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám