Hlavní obsah

Koalice ODS, TOP 09 a VV se už rýsuje, lídři stvrdili ochotu podpisem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ve středu po jednání oznámili, že podepsali společné prohlášení o vytvoření vládní koalice. O detailech programu začnou jednat expertní týmy.

Vládní koalice ODS, TOP 09 a VV se začíná rýsovatVideo: Novinky

 
Článek

Vznikne také koordinační tým ve složení Petr Tluchoř (ODS), Miroslav Kalousek (TOP 09) a Vít Bárta (VV). Ten bude zastřešovat expertní skupiny, které připraví programové priority v celkem sedmi oblastech. Vedle šesti, na nichž se strany dohodly již v minulých dnech, přibyla ještě oblast podnikání.

O personálním složení kabinetu se podle lídra ODS Petra Nečase zatím nehovořilo. Nečasova slova potvrdili i předsedové TOP 09 a VV, Karel Schwarzenberg a Radek John.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídři budoucí trojkoalice Radek John (VV), Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Nečas o možné budoucí vládě hovořil  jako o kabinetu "rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci".

Programové konflikty nejsou

Předseda VV John odmítl, že by během dosavadních jednání došlo k jakýmkoliv programovým konfliktům. Doplnil také, že pokud by k nějakým došlo, nebudou jimi zatěžováni občané.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John odpovídá na otázky novinářů, za ním jeho nadcházející koaliční partneři šéf ODS Petr Nečas a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek také popřel, že by mezi ním a  Vítem Bártou panovala animozita, o níž některá média informovala jako o zásadním konfliktu. Kalousek připustil, že se oba špičkovali, což prý patří k jejich naturelu.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

K trojstrannému jednání se sešli zástupci ODS, TOP 09 a VV. Zleva za VV Vít Barták, Radek John a Kristýna Kočí, za ODS David Vodrážka, Petr Nečas a Petr Tluchoř a za TOP 09 Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Petr Gazdík.

John se vyjádřil i k tomu, s čím půjde na setkání s představiteli ČSSD. Podle svých slov by byl rád, kdyby došlo k "ukončení studené války", která v posledních měsících panovala ve Sněmovně.

Pracovní skupiny se budou soustředit na návrhy v sedmi oblastech:
Veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodový systém
Zdravotnictví
Zahraniční politika, obrana, Evropská unie
Právo, spravedlnost, veřejná správa, byrokracie a korupce
Školství, věda, výzkum, kultura
Životní prostředí, zemědělství a venkov
Podnikání a jeho podpora, rozvoj infrastruktury

Koaliční smlouvu budou připravovat za ODS bývalý šéf jejího poslaneckého klubu Petr Tluchoř, za TOP 09 první místopředseda Miroslav Kalousek a za Věci veřejné jejich volební manažer Vít Bárta.

Reklama

Výběr článků

Načítám