Hlavní obsah

Lidový dům zveřejnil několik jmen do vlády, Pecina chybí

Právo, Jan Rovenský

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu zveřejnil seznam několika jmen do případné budoucí vlády soc. dem., ovšem jednička na pražské kandidátce Martin Pecina na něm chybí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Pecina

Článek

Náznak ochladnutí vztahů mezi Paroubkem a Pecinou lze najít i v poslední tiskové zprávě předsedy sociální demokracie, v níž představuje priority na prvních sto dní své případné vlády. Píše zde i o svém vládním týmu.

„Veřejnost tak ví, že mezi mé nejbližší spolupracovníky v případné budoucí vládě bude patřit Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Zdeněk Škromach, Milan Urban, Michal Hašek a další,“ uvedl v tiskové zprávě Paroubek. A právě zde Pecinovo jméno chybí.

Měl patřit mezi největší osobnosti

Přitom na programové konferenci v Teplicích, kde se definitivně rozhodlo o kandidatuře ministra vnitra ve volbách, se Pecinovo pokračování ve funkci bralo za hotovou věc.

A Paroubek před konferencí v rozhovoru pro Právo, zda také Pecina patří do jádra jeho budoucí vlády, odpověděl, že patří mezi „ty největší osobnosti, které logicky své místo v příští vládě mají“.

Již minulý týden však předseda sociální demokracie Právu řekl, že v případě vedení ministerstva vnitra je „trošku na vážkách“. „Očekávám určitý souboj na dálku mezi současným ministrem vnitra Martinem Pecinou a očekávám jeho výborný výsledek v Praze a Františka Bublana na Vysočině. A mohu se rozhodnout jiným způsobem,“ prohlásil Paroubek.

Na dotaz, zda by případný neúspěch lídrů v regionech měl vliv na jejich angažmá ve vládě, odpověděl: „Je třeba zvážit u každého případu okolnosti a v tomto případě jsem soudný.“ V středečních Hospodářských novinách však Paroubek svůj výrok ještě trochu posunul. „Pecina se dostal do čela kandidátky zcela mimořádně a já od něj očekávám mimořádné nasazení a také mimořádný výkon,“ řekl.

Přílišné ambice?

Podle informací Práva stojí za ochlazením vůči Pecinovi jeho budoucí ambice, které k nelibosti vedení ČSSD dává v poslední době příliš najevo. V kuloárech se totiž hovoří o tom, že by se Pecina mohl stát premiérem, a mohl by v případě havarijní situace - například velké koalice ČSSD a ODS - nahradit Paroubka.

Jedni hovoří o tom, že tyto informace pouští Věci veřejné a TOP 09, aby byla možná případná koaliční spolupráce, jiný zdroj ze soc. dem. Právu však tvrdil, že Pecina tak vysoké ambice má.

Jméno ministra vnitra se v souvislosti s křeslem předsedy vlády poprvé skloňovalo na podzim, kdy se hledala shoda mezi soc. dem., ODS a zelenými na novém českém eurokomisaři. Podle informací Práva se tehdy zvažovalo, že by do Bruselu odešel premiér Jan Fischer, jehož by v úřadu nahradil právě Pecina.

Klepnutí přes prsty

Zdroje z Lidového domu však Právu řekly, že situace není tak horká, jak by se mohla zdát a že Pecina na vnitru přeci jen zůstane. Paroubek totiž stínovému ministru vnitra Františku Bublanovi stále zcela neodpustil, že za doby jeho působení unikla Kubiceho zpráva a samotnému Bublanovi se prý na vnitro tolik nechce a raději by se viděl na klidnějším postu, například ombudsmana.

Poslední náznaky ochlazení prý byly důsledným varováním a „klepnutím přes prsty“, aby Pecina krotil své ambice. Už kvůli tomu byl i „na koberečku“ vedení ČSSD.

„Paroubek ho přes noc dostal do vrcholové politiky a nelíbí se mu, že hovořil o tom, že by ho mohl nahradit. To je vrcholně stranická záležitost, na což Pecina, který není součástí nejužšího vedení a vlastně ani není člen soc. dem., nemá nárok,“ řekl Právu zdroj, který si nepřál být jmenován.

„Pecina chce zůstat na vnitru a asi nejhorším trestem by pro něj bylo, kdyby zůstal řadovým poslancem. Myslím, že ten vzkaz pochopil,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám