Hlavní obsah

Topolánek se pustil do Dvořákové: jako hlásná trouba ČSSD je nepřijatelná

• Aktualizováno

Bývalý šéf ODS Mirek Topolánek v pátek porušil bobříka mlčení. Rozhodl se promluvit k případu šéfky Akreditační komise (AK) Vladimíry Dvořákové, která upozornila na skandál právnické fakulty v Plzni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Na rozdíl od lídra ODS Petra Nečase a nynějšího děkana fakulty Jiřího Pospíšila (ODS) se Topolánek domnívá, že Dvořáková by měla ve funkci skončit. „Pokládám její znovunominaci za naprosto nepřijatelnou. A to z důvodů věcných, odborných a nakonec i politických,“ řekl Právu Topolánek.

Dodal, že nechtěl před volbami veřejně vystoupit. „Nicméně tisková konference Jiřího Paroubka mě přinutila, abych se jako člověk znalý té věci minimálně vyjádřil,“ uvedl Topolánek.

Paroubek totiž v pátek vyzval premiéra Jana Fischera, aby se zasadil o to, aby Dvořáková nebyla odvolána z funkce. O to prý usilují někteří vlivní ministři za ODS. [celá zpráva]

Šéf soc. dem. míní, že „snaha odstranit Dvořákovou souvisí s jejím statečným vystupováním v kauze plzeňských práv. A se skutečností, že právě prof. Dvořáková napomohla k rozkrytí praktik, jaké v této republice nemají podoby.“

Podle Paroubka o odvolání Dvořákové usilují Martin Barták, Daniela Kovářová a šéf Úřadu vlády Jan Novák. Dodal, že to ukazuje na pokračující činnost justiční mafie.

V sobotu se však Jan Novák proti těmto tvrzením ohradil. Uvedl, že na ministryni školství nevykonával nátlak, aby nepředkládala návrh na jmenování profesorky Vladimíry Dvořákové vládě.

„Byla hlásnou troubou Lidového domu“

Topolánek ale vidí za obranou Dvořákové vztahy mezi šéfkou komise a ČSSD. „To, že se Jiřímu Paroubkovi nelíbí, že by měla odejít z Akreditační komise, tomu rozumím. Protože po dlouhá léta politoložka Dvořáková byla hlásnou troubou Lidového domu,“ uvedl Topolánek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimíra Dvořáková

Dvořáková se podle něj „nemůže ani svým postupem a svatou válkou proti právnické fakultě v Plzni vyvinit z plné účasti na akreditačních řízeních posledních let. Nemůže být nadále ve vedení komise, protože není součástí řešení, ale součástí problému.“ Argumentuje podobně jako děkan z VŠE Jiří Schwarz, který před časem Akreditační komisi včetně Dvořákové obvinil z manipulací. Schwarz byl členem ekonomického týmu NERV za Topolánkovy vlády a je členem ekonomické komise v Nečasově ODS.

Dvořákovou přitom Nečas ve čtvrtek podpořil: „Není důvod k personální změně.“ Předpokládá, že ministři za ODS budou postupovat ve shodě s názorem ODS.

„Kauza Plzeň ukázala, že prof. Dvořáková je mravně silná osobnost. Nikde nepochybila,“ podotkl Pospíšil.

Sama Dvořáková Právu řekla: „Kdybych nebyla jmenována, bylo by to jistým upozorněním veřejnosti, že člověk, který upozorní na závažnou kauzu, už nemůže být znovu zvolen. Veřejnosti by to došlo.“

Vláda šéfa a členy AK, jak měla původně v plánu, v pondělí jmenovat ale nakonec nebude. Rozhodne až po volbách. Na plzeňské fakultě, zmítané skandály, na něž Dvořáková dlouhodobě upozorňovala, studovali z řad občanských demokratů třeba chomutovská primátorka Ivana Řápková, starosta Prahy 5 Milan Jančík či poslanec a šéf Ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám