Hlavní obsah

Bombu v New Yorku nenastražil Tálibán ani al-Káida, tvrdí starosta

– New York • Aktualizováno

Newyorský starosta Michael Bloomberg popřel, že by za plánem odpálit výbušniny v autě na Times Square stála jakákoli velká radikální muslimská skupina. Oznámil to v noci na pondělí poté, co policie popřela, že by auto na náměstí nastražila pákistánská větev Tálibánu, která se k tomu přihlásila. V pondělí bylo zveřejněno dubnové video, na němž skupina hrozí útoky v USA.

Článek

„Není žádný důkaz, že by to bylo spojeno s al-Káidou nebo další velkou teroristickou organizací,“ řekl Bloomberg, když policie zpochybnila prohlášení pákistánského Tálibánu, který se k neúspěšnému útoku přihlásil. Tahrík Tálibán, jak se jmenuje pákistánská odnož hnutí, uvedl, že bomba byla pomstou za smrt dvou vůdců na al-Káidu napojeného fiktivního Islámského státu v Iráku Umara Baghdádího a abú Masrího a také za smrt šéfa pákistánského Tálibánu Baitulláha Mehsúda, zabitého loni. V dubnu jeho nástupce natočil video, v němž hrozil útoky na USA.

Foto: New York Police, Reuters

Záběr Nissanu Pathfinder na záznamu pouliční kamery

Policisté soustředí své pátrání na bělocha ve středním věku, který si poblíž auta svlékl své triko a dal je do tašky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po muži, který se svlékal na ulici, pátrá protiteroristická jednotkaVideo: Reuters

Také se snaží zjistit původ vozu Nissan Pathfinder, který měl falešnou registrační značku. Poznávací značka patřila jinému vozu, prodejce uvedl, že značky poslal na šrotiště. Policie zkoumá i video, které poblíž vozu pořídil turista.

Janet Napolitanová, která má v USA na starosti ministerstvo vnitřní bezpečnosti, uvedla, že zatím nejsou žádné důkazy, že by šlo více než ojedinělý případ. Dodala však, že je potřeba zvýšená opatrnost. Bomba se našla i v Pittsburghu. [celá zpráva]

Tragédii zabránil veterán z Vietnamu

Na podezřelý vůz upozornil veterán z vietnamské války, který si všiml, že vůz s klíčky v zapalování parkuje na místě, kde to není povoleno. Pak z něj začal stoupat dým a bylo slyšet jakési pravidelné praskání, jako když se hází bouchací kuličky. Přivolaná policie ve voze našla primitivní výbušné zařízení, tvořené láhví s propanbutanem a nádobami s benzínem. [celá zpráva]

Pákistánský Tálibán hrozil útoky na USA

I když americká policie popírá, že by nezdařený atentát v New Yorku spáchal pákistánský Tálibán, jeho vůdce Hakimulláh Mehsúd na nově zveřejněném videu z dubna hrozil právě atentáty na Spojené státy. Snímek zveřejnilo v pondělí monitorovací středisko webových stránek muslimských extremistů IntelCenter.

Devítiminutový videozáznam byl natočen 4. dubna trvá devět minut. Muž, kterým je podle IntelCenter Hakimulláh, se v něm nezmiňuje specificky o New Yorku, ale hrozí atentáty v USA: "Muslimové velmi brzy, za několik dní nebo měsíců, uvidí ovoce útoků našich fidáínů v USA." Fidáín je termín pro bojovníky za svobodu a v terminologii extremistů se používá hlavně pro sebevražedné atentátníky.

Video ale hlavně definitivně vyvrátilo, že by Hakimulláh byl po smrti, jak uváděla americká rozvědka i některé zdroje z Tálibánu. Měl být zabit při útoku amerického bezpilotního letadla na Severní Vazíristán. Mehsúdovu smrt už v pátek popřeli vysocí představitelé pákistánských tajných služeb a armády. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám