Hlavní obsah

Starosta New Yorku poděkoval prodavači triček, že zabránil výbuchu v centru

New York

Unavený a málomluvný byl podle deníku The New York Times muž, který v sobotu upozornil policisty na podezřelé auto naložené trhavinami nedaleko rušného náměstí Times Square. Prodavači triček a veteránu z vietnamské války, jehož pozornost byla na začátku celého zásahu, později poděkoval starosta města Michael Bloomberg. Muž byl podle médií skoupý na slovo, jelikož má prý s novináři špatné zkušenosti.

Článek

Muž, kterého zhruba 12 hodin od nálezu auta v neděli ráno místního času obklopil hlouček novinářů, nechtěl ani sdělit své jméno. Na krku měl nicméně visačku, na níž stálo, že se jmenuje Lance Orton. "Jsem otrávený. Jsem vzhůru od včerejších šesti ráno," řekl prodavač.

"Nic vám neřeknu, nic vám neřeknu," řekl nejdříve prodavač triček novinářům. S novináři se nechtěl bavit proto, že údajně v minulosti již několikrát překroutili jeho slova. Muž se pohyboval o holi a kulhal. Personál jedné z místních restaurací mu tleskal jako hrdinovi.

Foto: Cary Horowitz, Reuters

Evakuované náměstí Times Square v New Yorku

Orton později jen uvedl, že je na svůj čin hrdý a že trička prodává už 20 let. "Nemám moc na výběr, nikdo mi nedá práci," uvedl také, než nastoupil do taxíku.

Starosta města Michael Bloomberg prohlásil, že se díky ostražitosti Newyorčanů a profesionalitě policie zřejmě podařilo zabránit velkému neštěstí.

Ve sportovním nissanu zaparkovaném ve 45. ulici v rušné části Manhattanu, která je častým cílem turistů a návštěvníků broadwayských muzikálů, byly výbušné látky, benzin, propan, ohořelé dráty, spínač a odpalovací zařízení.

Auto stálo na rohu 45. ulice a Broadwaye před budovou Bank of America. Kdo jej tam zanechal a proč, zatím policie neví. Orton na podezřelý vůz upozornil jízdního policistu Wayna Rhatigana v sobotu zhruba v 18:30 místního času (v neděli 00:30 SELČ).

Policie poté evakuovala několik bloků v okolí a dočasně bylo uzavřeno i několik linek metra. Výbušné zařízení, jež podle ní mohlo napáchat značné škody, pak zneškodnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám