Hlavní obsah

Počítače, které chtějí iPadu zlomit vaz

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Popularita počítačového tabletu iPad od společnosti Apple předčila všechna očekávání. Kvůli velkému zájmu zákazníků v USA se dokonce začne ve zbytku světa zařízení prodávat s měsíčním zpožděním. I přes svou oblíbenost má novinka několik nedostatků, kterých chtějí konkurenti využít a fenomén iPad porazit.

Foto: Apple, Novinky

Apple iPad

Článek

O tablet s logem nakousnutého jablka je zájem především díky jeho atraktivnímu vzhledu a všestranné využitelnosti. Přístroj je velice rychlý a snadno ovladatelný přes prostornou obrazovku s vysokým rozlišením.

K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových WiFi sítí. U vyššího modelu, který se však zatím neprodává ani v Americe, si webové stránky můžete prohlížet kdekoliv na cestách díky mobilnímu internetu 3G. Na baterii vydrží iPad pracovat nepřetržitě deset hodin.

Co všechno iPadu chybí?

Popularitě iPadu neubírá ani absence některých zásadních technologií. K počítači například nepřipojíte fotoaparát, tiskárnu ani mobilní telefon bez speciální redukce. Samotné zařízení totiž není vybaveno USB konektorem. Novince chybí také konektor pro kabelové připojení k síti. Apple nevybavil iPad také žádnou kamerou, a tak nedokáže pořídit fotografii na rozdíl od většiny kapesních počítačů a mobilních telefonů. Kvůli absenci jakéhokoliv objektivu není možné pořádat ani videokonference přes internet.

Přístroj také nedokáže pracovat se standardem Flash, v tom je přitom na internet nahrávána drtivá většina videí a dokonce naprogramovány v některých případech i celé webové stránky. Stejně jako u iPhonu nepodporuje operační systém iPadu technologii multitasking. To znamená, že nemůžete mít najednou spuštěné ani dva programy. Není tedy možné telefonovat přes internet, nebo si dopisovat s kamarádem přes ICQ a současně psát e-mail, či prohlížet webové stránky.

Výtku Apple také často slýchává za displej, kterým je iPad vybaven. Monitor totiž není širokoúhlý, a tak se při sledování filmů musíte smířit s černými pruhy nahoře i dole. Je pravda, že stejně film ořízne i každý druhý notebook a dokonce i některé televizory, ale iPad má na rozdíl od nich velice malý displej, a tak je ubrání každého centimetru obrazu velice znát.

Cena hraje prim

V USA se základní verze iPadu s kapacitou 16 GB prodává v přepočtu za více než 9000 Kč. Nejvyšší model s kapacitou 64 GB a rychlým internetovým připojením 3G, který se začne prodávat na začátku května, by měl stát 15 250 Kč, což je třikrát více než u oblíbených netbooků, které budou iPadu konkurovat.

Netbooky jsou větší a těžší, často nemají dotykový displej a na baterii vydrží pracovat kratší dobu. Za nižší pořizovací cenu ale netbooky nabízí obdobný výkon, hned několik USB portů, větší pevný disk a často jsou dodávány s operačním systémem Windows, což je jedna z hlavních výhod. Díky němu totiž můžete s miniaturním notebookem pracovat stejně jako s plnohodnotným stolním počítačem.

HP Slate: Pan dokonalý

I když se zatím neprodává, jednou z největších konkurencí pro iPad bude tablet Slate od společnosti Hewlett-Packard. Cena nejvybavenějšího modelu by měla odpovídat základní verzi iPadu, přitom je ale novinka v mnoha ohledech lepší. Je vybaven procesorem Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz, iPad je přitom vybaven pouze 1 GHz procesorem.

Foto: Novinky

HP Slate

Výhodou jsou také menší rozměry a širokoúhlý displej s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů. HP Slate navíc podporuje video ve vysokém rozlišení, jednoduše jej můžete připojit k televizoru prostřednictvím HDMI konektoru.

Foto: Novinky

HP Slate

V jeho výbavě nechybí ani USB port, vestavěná čtečka paměťových karet a webkamera. Navíc je dodáván s operačním systémem Windows 7, díky kterému je na něm možné spouštět všechny programy stejně jako na plnohodnotném stolním počítači. Cena tabletu HP Slate by se měla pohybovat mezi deseti a 11 tisíci korun, jeho dostupnost však zatím není známa.

  • Výhody proti iPadu: Výkonnější procesor, širokoúhlý displej, USB konektor, čtečka paměťových karet, HDMI konektor
  • Co mu proti iPadu chybí: Na baterii vydrží pracovat „jen“ pět hodin, iPad přitom až deset

Notion Tink Adam: neznámý, ale výborný

Prakticky stejný výkon a velice podobný vzhled jako u iPadu se rozhodla u svého počítače použít v našich končinách méně známá firma Notion Ink. Její tablet Adam ale nabízí prakticky vše, co počítači s logem nakousnutého jablka chybí.

Foto: Novinky

Notion Tink Adam

Přístroj je tak vybaven širokoúhlým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů, vestavěnou webkamerou s rozlišením tři megapixely, USB a HDMI konektorem. Nepatrně vyšší váha ve srovnání s iPadem je vykoupena takřka o polovinu delší výdrží na baterii. Výrobce zatím ale neuvedl cenu ani dostupnost tabletu Notion Tink Adam.

  • Výhody proti iPadu: Širokoúhlý displej, USB konektor, HDMI konektor
  • Co mu proti iPadu chybí: Vyšší hmotnost

Dell Mini 5: Přerostlý mobil

S protivníkem iPadu se snaží vyrukovat také společnost Dell, která připravuje tablet s označením Mini 5. Přístroj však spíše připomíná přerostlý mobilní telefon s dotykovým displejem než počítačový tablet.

Foto: Novinky

Dell Mini 5

Přístroj nabídne displej s úhlopříčkou 5“ a rozlišením 800 x 480 obrazových bodů, vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů a dvoudiodovým bleskem, 3G internet, WiFi či Bluetooth. Prosadit se na trhu bude pro počítač Dell Mini 5 velice složité, protože by se měl začít prodávat za dvakrát vyšší cenu než nejlevnější varianta iPadu.

Foto: Novinky

Dell Mini 5

  • Výhody proti iPadu: malé rozměry, kvalitní fotoaparát s bleskem
  • Co mu proti iPadu chybí: vysoká cena, rozlišení displeje

Lenovo U1 Hybrid: Netbook a tablet v jednom

V červnu plánuje uvést do prodeje zajímavou konkurenci, která je kombinací dotykového tabletu a malého netbooku pro iPad také společnost Lenovo. Novinka s označením U1 Hybrid vypadá na první pohled jako miniaturní netbook se vším všudy. Má tradiční počítačovou klávesnici a dotykovou plochu, která se ovládá prstem a nahrazuje funkce tradiční počítačové myši.

Foto: Novinky

Lenovo U1 Hybrid

LCD displej je ale možné od těla notebooku jednoduše oddělit a pracovat s ním stejně jako s tabletem, jehož displej má navíc vysoké rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů. Pokud je U1 Hybrid spojen s klávesnicí, pracuje s dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo s frekvencí 1,3 GHz. Samotný tablet je ale vybaven druhým procesorem, který má obdobný výkon jako iPad. Hlavní nevýhodou počítače od Lenova jsou větší rozměry a hmotnost celého zařízení. Cena novinky zatím nebyla stanovena.

  • Výhody proti iPadu: Pohodlná práce díky klávesnici a touchpadu
  • Co mu proti iPadu chybí: Má větší rozměry a vyšší hmotnost 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám