Hlavní obsah

V Bagdádu odhalili tajné vězení

Novinky, rei
Bagdád

Irácká armáda provozovala v Bagdádu tajné vězení, kde měsíce zadržovala stovky sunnitů. V pondělí to s odkazem na vládní představitele uvedl deník The Los Angeles Times (LAT).

Foto: Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí

Článek

Americká vláda se obává, že zpráva vyvolá otřes na politické scéně, a to v době, kdy bylo rozhodnuto o přepočítání hlasů z březnových voleb v Bagdádu. [celá zpráva]

LAT uvedl, že lidé zadržovaní ve věznici byli běžně mučeni, dokud se o její existenci v březnu nedozvědělo ministerstvo pro lidská práva. Armáda zařízení začala využívat loni v říjnu a umisťovala sem převážně sunnity z provincie Ninive, která je baštou organizace Al-Káida v Iráku a dalších skupin.

Podle provinčního guvernéra však v poutech končili i civilisté, často bez vydání zatykače, a právě kvůli obavám ze soudních příkazů propustit je se údajně armáda rozhodla přemístit zadržované na utajené místo.

Inspektoři zjistili, že 431 vězňů zde pobývalo v tvrdých podmínkách. „Bili lidi a používali na ně elektřinu. Dusili je umělohmotnými sáčky a využívali i další metody mučení,“ řekl jeden irácký představitel. V interní zprávě americké ambasády se uvádí, že vězňové byli podrobováni též sodomii. Podle svědků mučení nepřežil i jeden z plukovníků bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Premiér Málikí slíbil věznici uzavřít a nařídil zatknout všechny strážce, když mu tento měsíc vyšetřovací komise ministerstva předložila svoji zprávu. Od té doby bylo podle LAT 75 vězňů propuštěno a dalších 275 přemístěno do jiných zařízení. Premiér tvrdí, že o věznici a mučení nevěděl. Zadržovaní prý byli do Bagdádu přemístěni kvůli obavám z korupce vězeňské správy v Mosúlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám