Hlavní obsah

Finská stíhačka měla kvůli prachu velké problémy, chystají se další zkušební lety

• Aktualizováno

Finská stíhačka typu F-18 Hornet se kvůli sopečnému popílku z islandského vulkánu dostala ve své zemi do velkých problémů. Stalo se to ve čtvrtek, kdy letecký útvar na severu Finska nechal zkušebně vzlétnout několik stíhacích letounů proto, aby prověřily možnost použití tamního leteckého prostoru. Zkušební lety chystají i další země.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Finové chtěli zjistit, jestli je jejich vzdušný prostor použitelný. Stíhačka F-18 Hornet se však dostala do problémů. Ilustrační foto

Článek

Finská agentura FNB v sobotu s odvoláním na informaci finských leteckých sil uvedla, že stíhačka se do nesnází dostala poté, co prolétla mrakem sopečného prachu.

Vulkanický prach připomínající "bramborovou mouku" pak při tání způsobeném vysokou teplotou zablokoval systém sání vzduchu. V nejhorším případě může kašovitá hmota motory zcela zničit, dodala FNB.

Motory postiženého stroje jsou nyní podrobovány technické prohlídce. Žádnému z pilotů se naštěstí nic nestalo.

Chystají se další zkušební lety

Nizozemsko a další evropské země se rozhodly provádět zkušební lety, jejichž cílem je zjistit dopad sopečného popela na letadla. Sdělila to v sobotu nizozemská vláda.

Nizozemská společnost KLM uskuteční tyto letecké testy dnes večer na trase z německého Düsseldorfu do Amsterodamu, upřesnily nizozemské úřady. Testy se podle nich již v sobotu uskutečnily ve Francii a Belgii, přičemž stroje létaly v menší výšce než obvykle. Průběh a výsledky dosavadních testů zatím nebyly upřesněny.

Podle Eurocontroloru, tedy evropské letecké navigační služby, bylo jen v sobotu napříč Evropou zrušeno 16 tisíc letů. V sobotu se v průměru uskuteční na starém kontinentě na 22 tisíc letů. Kromě České republiky je vzdušný prostor uzavřen také v Rakousku, Belgii, Dánsku, Estonsku, Finsku, severu Francie, na většině Německa, Maďarska, Irska, dále pak v severní Itálii, Nizozemsku, severním Norsku.

Sopečným popelem bylo zasaženo i Polsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie, kde je vzdušný prostor rovněž uzavřen. Omezení se v jednotlivých zemích mohou lišit, to platí i o letištích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám