Hlavní obsah

Sopečný mrak dál visí nad Evropou, letadla nepoletí minimálně do neděle

Praha
Aktualizováno

Obloha nad Evropou zůstane kvůli oblaku sopečného popela z Islandu nadále bez letadel, a to minimálně do nedělních 12 hodin. Na základě dohody s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) a organizací Eurocontrol o tom v sobotu rozhodl krizový štáb. Stejně tak zůstávají prozatím uzavřené vzdušné prostory řady dalších evropských zemí.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Na mezinárodním letišti v Praze-Ruzyni zůstaly v terminálech uvězněny na neurčitou dobu stovky turistů. Letový provoz byl přerušen kvůli sopečné činnosti na Islandu.

Článek

"Na pondělní 15. hodinu je naplánována videokonference organizace pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol, Evropské komise a jednotlivých středisek řízení letového provozu," řekl Novinkám mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Služba Eurocontrol oznámila, že letový provoz nad převážnou částí severní a střední Evropy bude kvůli sopečnému popelu z islandského vulkánu zastaven i během sobotního dne. Změny se nepředpokládají pro příštích 24 hodin. Zrušeno bylo 16 000 letů z 22 000 plánovaných.

Meteorologové na sobotu předpověděli pro Česko slabý severozápadní nebo proměnlivý vítr o rychlosti až 14 kilometrů za hodinu, proměnlivý vítr hlásí i na neděli.

"Aktuální předpovědi ukazují, že se situace během soboty ještě zhorší," citovala agentura Reuters oficiální vyjádření britského úřadu pro civilní letectví.

Vzdušný prostor nad ČR je uzavřen od pátečních 13:00. Pražské letiště muselo v pátek zrušit přes 180 odletů a stejný počet příletů. Pokud se uzávěra protáhne na celý dnešek, zruší se dalších 162 odletů a 156 příletů.

Aerolinie nabízejí cestujícím překnihování letenek na jiný termín, případně vrácení peněz. Na obnovení provozu čekají netrpělivě cestovní kanceláře, které už musely odsunout několik charterových letů.

Výskyt velkého oblaku prachu nad ČR
Zima 1979 - Do střední Evropy se dostal oblak saharského písku. Sníh měl tehdy místo jiskřivě bílé téměř žlutou barvu.
Duben 1986 - Československé území zasáhl radioaktivní spad po výbuchu jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu (26. dubna 1986), který ve druhé vlně doputoval do Polska, Československa, Rakouska či Německa. Jaderný reaktor vychrlil bezprostředně po výbuchu do ovzduší prakticky celé Evropy 50 000 tun radioaktivního materiálu, tedy desetinásobek toho, co svého času dopadlo na Hirošimu. V první vlně (o půlnoci 26. dubna) bylo nejhůře postiženo Bělorusko (70 procent spadu), ale také Baltské moře, Švédsko, Finsko a Rusko. Třetí vlna radioaktivních látek napadla kolem půlnoci 1. května Rumunsko a Jugoslávii. V Československu dosahovaly hodnoty ozáření naměřené po havárii zhruba jednu desetinu dávky, kterou dostává každý člověk z přírodního ozáření.
13. dubna 2002 - Ostravu zahalil jemný béžový prach. Podle pracovníků hydrometeorologického ústavu šlo o písečný prach, který do České republiky přenesl vítr ze Sahary. Hygienická stanice však nebyla schopna jednoznačně určit, zda vzorky opravdu pocházejí z africké pouště. Podle odborníků podobná situace nastala i v roce 1987.
24. března 2007 - V Česku padal "blátivý déšť", po kterém zůstal šedý mazlavý prach. Na svědomí ho zřejmě měla prachová bouře nad Ukrajinou. Nejvíce to poznali lidé ze Zlínska, ale i z Prahy a celé Moravy. Prach z ladem ležících polí a zpustlých areálů na Ukrajině zamořoval v březnu 2007 celou střední Evropu. Podle německého deníku Die Welt se za celý rok 2007 rozšířilo nad střední Evropu na 60 000 tun prachu z Ukrajiny, v přepočtu asi 600 železničních vagonů.

Sopka vyhnala letadla z nebe nad Evropou, ochromení se prodlužuje

Uzavření letového provozu v Evropě se kvůli sopečnému popelu v jednotlivých zemích stále prodlužuje.

V Německu a na severu Francie včetně tří pařížských letišť Roissy, Orly a Bourget oznámili uzavření nejméně do 20:00 SELČ, v Británii a v Dánsku do neděle 02:00 SELČ. Letový provoz nad Evropou tak zůstává vážně ochromen již třetí den kvůli aktivitě islandské sopky i v dalších státech.

Belgie, Švýcarsko a Rakousko ohlásily přerušení letového provozu nejméně do 20:00 SELČ. Irská nízkonákladová společnost Ryanair podle Reuters uvedla, že zruší všechny lety do severní Evropy a z ní do pondělí 19:00 SELČ.

V pátek bylo kvůli sopečnému popelu v ovzduší zrušeno na 60 procent z 28 000 letů v Evropě. Na letištích po celé Evropě čekají tisíce lidé na obnovení leteckých spojů, další lidé raději odcestovali auty či vlaky. Vytížené jsou také trajekty.

Merkelová uvízla v Portugalsku

Zastavené lety zkomplikovaly plány nejen obyčejným cestujícím, někteří bez víz, kteří evropská letiště využívají jako přestupní bod, museli noc přečkat v tranzitním prostoru, ale také politikům. Například německá kancléřka uvízla během zpáteční cesty z USA v portugalském Lisabonu, poznamenala DPA.

Rozmary přírody mohou zkomplikovat víkendovou pietu v Polsku za oběti sobotního neštěstí u západoruského Smolenska, při kterém zahynul prezident Lech Kaczyński s chotí a další téměř stovka představitelů země.

Sopečný prach ohrožuje bezpečnost leteckého provozu kvůli snížené viditelnosti a riziku poškození proudových motorů.

Reklama

Související články

Vzdušný prostor nad Českem je uzavřen

Vzdušný prostor nad Českou republikou byl v pátek ve 13 hodin uzavřen kvůli výskytu sopečného popelu. Uzavřeno bylo i největší tuzemské letiště v pražské...

Výběr článků

Načítám