Hlavní obsah

U KLDR se potopila jihokorejská válečná loď, mohlo ji zasáhnout torpédo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Nedaleko pobřeží Severní Koreje se v pátek potopila jihokorejská válečná loď Čionan se stovkou námořníků. Soul má podezření, že ji zasáhlo severokorejské torpédo, uvedla jihokorejská televize YTN. Podle agentury Jonghap další jihokorejská loď střílela do výsostných vod na plavidlo KLDR. Jižní Korea zahájila rozsáhlou záchrannou operaci. Zachráněno zatím bylo 59 lidí.

Článek

"Na lodi o výtlaku 1500 tun se 104 osobami na palubě se nejprve ozvala exploze. Po ní se začalo plavidlo okolo 21:45 místního času (13:45 SELČ) potápět u ostrova Baengnyeon, nedaleko západního pobřeží Severní Koreje," uvedla jihokorejská agentura Jonghap s odvoláním na představitele námořnictva.

Z moře se zatím podařilo zachránit 59 námořníků. Někteří hned po výbuchu skočili do vln. Příčina výbuchu zatím není známa, ale oficiální místa nevylučují, že šlo o vojenskou akci.

Podle jejich sdělení další loď Sokčo plující poblíž několikrát vystřelila na jinou loď u břehů Severní Koreje. Spatřila ji na radaru, mohlo ale jít o hejno racků.

K incidentu došlo v oblasti, kde je vytýčena sporná linie dělící vody obou zemí. Severní Korea ji neuznává, protože vede příliš blízko jejích pobřeží. Vláda Jižní Koreje svolala mimořádné zasedání.

Severokorejci hrozili jaderným úderem

Pchjongjang v minulých týdnech oznámil, že posílí svou obranu, protože její jižní soused má na moři vojenské cvičení. Následně Severní Korea v pátek pohrozila svému jižnímu sousedovi a Spojeným státům jaderným útokem. Reagovala tak na zprávy o plánu USA a Jižní Koreje na destabilizaci totalitního režimu v Pchjongjangu. [celá zpráva]

„Ti, kdo chtějí svrhnout režim v KLDR, ať už hrají hlavní, nebo pasivní roli, se stanou obětí bezpříkladného jaderného úderu neporazitelné armády,“ citovala agentura KCNA prohlášení armády.

V oblasti došlo už v minulosti k několika námořním incidentům. Loni v listopadu pálila jihokorejská loď na severokorejskou, která překročila spornou námořní hranici. Severokorejská loď palbu opětovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám