Hlavní obsah

Pomoc na Haiti komplikuje rabování a chaos

– Port-au-Prince • Aktualizováno
Novinky, rei

Rabování a násilí je jedním z problémů, které komplikují poskytování humanitární pomoci na Haiti. Světový program pro výživu (WFP) sice v pátek popřel původní tvrzení, že bylo vyrabováno jeho skladiště s potravinovou pomocí a OSN bude muset zásoby doplnit. Jiné případy rabování se ale potvrdily.

Foto: Martin Lara Reyna , Reuters

Humanitární pomoc pro Haiti

Článek

Mluvčí WFP Emilia Casellová oznámila, že byl vyrabován sklad s potravinovou pomocí, ale pak instituce toto tvrzení popřela. "Objevily se nepotvrzené zprávy o rabování, ale když naše týmy dorazily do doků, viděly, že je to omyl. Máme pořád 6000 tun potravin," řekla BBC další mluvčí WFP Caroline Hurfordová.

Casellová uvedla, že potravinovou pomoc budou v příštích dnech urgentně potřebovat odhadem dva milióny lidí. WFP zvažuje zřízení dvou stovek prozatímních kuchyní v hlavním městě Port-au-Prince, hlavně v místech, kde se shromažďují lidé, co ztratili střechu nad hlavou. Každá z nich by měla být denně schopna nasytit 500 lidí.

Lidé bojují hlavně o vodu

Připustila, že ve výjimečných situacích, jaká je na Haiti, nejsou rabování neobvyklým jevem. Podle záchranářů lidé mezi sebou vzájemně bojují zejména o vodu, které se nedostává.

"Naším největším problémem je nedostatek bezpečí," uvedl Delfin Antonio Rodriguez ze sousední Dominikánské republiky, který vede jeden ze záchranných týmů. "V některých oblastech jsme kvůli tomu mohli jen stěží pracovat. Včera se někdo pokusil unést jedno z našich nákladních aut," dodal.

„Škody jsou tak velké, že přesun dodávek z bodu A do bodu B není snadná záležitost. A přesun tun a tun zařízení, jídla a vody není tak rychlý jako Twitter, Skype či 24hodinové satelitní zpravodajství,“ popsala situaci Casellová.

Zemětřesení si podle posledních odhadů vyžádalo na 50 000 obětí a jen v hlavním městě je bez přístřeší 300 000 lidí. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám