Hlavní obsah

Originální proměny železničních vagónů v luxusní byty, kavárny i hotely

Novinky, Karolina Zarzycká

Železniční vagóny jsou velké a těžkopádné. Vzhledem ke svému tvaru se nezdají být vhodné k bydlení. Avšak někteří podnikavci jsou schopni ze starých vagónů postavit příjemné byty, vkusné kanceláře, kavárny, hotely a dokonce i kostely s věžičkou.

Článek

S přibývajícími bytovými problémy se zdá být řešení na dosah ruky. Koupí železničního vagónu a jeho následným přestavěním na přijatelné či dokonce luxusní bydlení může být špatná bytová situace snadno vyřešená.

Například železniční vůz v americkém Portlandu je skvělým příkladem toho, jak krásný domov se dá z vyřazeného vagónu vybudovat. Zvenčí se zdá být obyčejný, ale interiér je překvapivě luxusní. Byt má 246 metrů čtverečních plochy a tři metry na výšku. Zařízení je nové, kuchyňské spotřebiče jsou elektrické a uvnitř je i toaleta, informoval server Weburbanist.com.

FOTO: Laurieholland.com

Na severním okraji Richardsonovy zátoky v Kalifornii je k vidění ukotvený jídelní vůz přestavěný na hausbót. Je unikátní i svou historickou cenou, byl známý pod číslem 41 a projížděl Severopacifickou železnici roku 1889. Dosloužil roku 1936, postavili jej do země, kde zůstal čtyřicet let. V současném hausbótu je mnoho původních kusů železničního vozu.

Hotel a kavárna v jednom Getaway Redcaboose na americkém olympijské poloostrově Washington vypadá velmi neotřele a zajímavě. Každý, kdo chtěl být někdy v životě výpravčím, si to může v tomto přebudovaném vagóně vyzkoušet. K dispozici je také obnovený jídelní vůz ve stylu art deco.

Londýnské ulice zdobí vysoko položené vyřazené vagóny z metra, ozdobené pěknými graffiti, jež jsou součástí čtvrti Village Underground. Další vyřazený vagón byl postaven do čtvrti Deptford v jižním Londýně, kde se stal součástí městského projektu regenerace umění. Vagón byl ozdoben známým designérem Moragem Myerscoughem a nyní je z něj proslulá kavárna Deptford Café.

FOTO: redcaboosegetaway.com

Kontroverzní vagón B v nizozemském Hoogwoudu plně využívá nekonvenční povahy vyřazených vlaků. Má délku jednadvacet metrů a má mnoho šílených vlastností: umyvadlo v koupelně je ze staré pneumatiky, postel je kánoe a vana je ve tvaru barevného sombréra.

Fairbanks na Aljašce se může pochlubit vlastním svérázným expresem Aurora B & B. Čtyři historické vagóny slouží jako ložnice a jeden jako jídelní vůz. Vozy byly koupeny od Denali State Park Hotel s výhledem na Fairbanks a údolí Tanana.

Snad nejbizarnější je opětovné použití starých vagónů jako staveb pravoslavné církve. Škála sahá od jednoduchých použití ke komplikovanému designu s novou fasádou. Jedna z těchto staveb je k vidění v Rusku.

Konečným výsledkem je neobvyklá, ale inspirativní prezentace, která nám ukazuje, že průmyslové giganty nemusí být vyřazeny, pokud jejich životnost a použitelnost může být delší. Jen je třeba nalézt někoho, kdo jim vdechne nový život.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám