Hlavní obsah

Místopředsedové KSČM a kandidát za TOP 09 by za peníze změnili zákon

– Praha • Aktualizováno

Poslanci KSČM a nové strany TOP 09 by podle zjištění Mladé fronty Dnes byli ochotní za peníze slíbit, že se pokusí změnit chystanou novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora. Navíc by slíbili dárci peněz skrytí jeho identity, čímž by porušili zákon, zjistil test, který trval dva měsíce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komuisté a TOP09 by byly za peníze ochotné změnit zákon o hazardu ve prospěch provozovatele heren. Ilustrační foto.

Článek

Při testu oslovil člověk, jehož vyslala redakce jako majitele neexistující sítě heren Jackpot, představitele šesti parlamentních stran, z nichž pouze zelení ho odmítli rovnou, ODS, ČSSD a lidovci až po určité době.

Zmíněný člověk nabízel zástupcům šesti stran milión korun za to, že v parlamentu zabrání přijetí novely, kterou připravuje šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda. Provozovatelé hazardních her by podle ní museli za každý nový automat zaplatit státu milión korun.

Nejhůře dopadli v testu komunisté a strana TOP 09, kteří by byli ochotni peníze přijmout, skrýt identitu dárce a lobbovat za nepřijetí Svobodova návrhu. Za komunisty dohadovali obchod místopředsedové Čeněk Milota a Jiří Dolejš a za TOP 09 vlivný poslanec a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Ladislav Šustr.

MfD ve čtvrtek Dolejše i Šustra s jejich výroky natočenými skrytou kamerou konfrontovala. Oba shodně prohlásili, že ve svém chování nevidí žádný problém. Dolejš podle MfD přiznal, že podobných schůzek s lidmi ze světa hazardu absolvoval v poslední době řadu, nikomu prý však změnu zákona nesliboval.  

S fiktivním majitelem herny jednali i zástupci ODS, ČSSD a lidovců, ale nakonec na obchod nepřistoupili. Jediná Strana zelených nabídku podle MfD ihned odmítla.

Poslanec Ladislav Šustr, který měl kandidovat za TOP 09 v připravovaných volbách, se už vzdal poslaneckého mandátu a strana ho vyškrtla i z kandidátky.

Lidovci připravují bič na hazard

Nový loterijní zákon chtějí lidovci předložit po volbách. Místopředseda strany David Macek v srpnu oznámil, že v něm chtějí zakázat internetové sázení, veškerou reklamu na hazard a také zřídit fond, do něhož by se část peněz z hazardu odváděla. Rozdělovaly by se pak na prospěšné účely v grantovém řízení. Macek tehdy mimo jiné řekl, že Česko je "kasinem Evropy".

KDU-ČSL chce zároveň bránit povolení sázení přes mobilní telefony, o které už podle Macka některé společnosti usilují. Chce také pravomoc herny a kasina povolovat svěřit výhradně obcím, městům a městským částem. Samosprávy dnes regulují jen provoz starších výherních automatů, takzvané videoterminály spadají pod ministerstvo financí.

Podle půl roku starých statistik je jen v Praze víc heren než v celém Německu a v ČR je jich zřejmě tolik, jako v celé Evropské unii, řekl Macek. Podle něj prosázeli lidé v ČR v roce 1992 deset miliard korun. O pět let později to bylo 48 miliard, v roce 2006 téměř 100 miliard a loni 129 miliard korun.

Vyšší zdanění hazardních her navrhovala KDU-ČSL neúspěšně i do balíčku úsporných opatření, který v pátek schválila Poslanecká sněmovna.

Návrh loterijního zákona nyní zpracovává i ministerstvo financí, v červnu mu jeho věcný záměr vrátila legislativní rada vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám