Hlavní obsah

Mezi oběťmi náletu NATO byly i děti, o útok požádali Němci

Novinky, DPA, aš, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Mezi desítkami obětí pátečního náletu letadel NATO na dvě cisterny v Afghánistánu, kterých se zmocnil Tálibán, jsou i děti. Zatím není jasné, zda většinu obětí tvoří bojovníci Tálibánu, jak tvrdil mluvčí sil ISAF i guvernér provincie Kunduz, či civilisté. Zraněné civilisty přiznal i nejvyšší velitel koaličních sil v Afghánistánu Stanley McChrystal. Nálet byl proveden na žádost německého velení.

Článek

O provedení náletu požádalo velení německého kontingentu sil ISAF, který má na starosti zajištění bezpečnosti v provincii Kunduz. Německé ministerstvo obrany původně tvrdilo, že při něm nezahynuli žádní civilisté, ale jen pět desítek vzbouřenců. "Podle dostupných informací tam nebyly civilní oběti. Kdyby byli civilisté přítomní, letecký útok by se nepodnikl," řekl mluvčí ministerstva obrany Christopher Dienst podle Sternu.

Podle vysokého představitele NATO se Němci nedopustili chyb. Při zkoumaní videa místa útoku, pořízeného ze vzduchu, měli Němci „všechny důvody věřit, že se dívají na skupiny radikálů, snažící se přečerpat palivo“. Podle něj takovýto proces trvá několik hodin. Cisterny se navíc nacházely tři kilometry od nejbližší vesnice.

Jeho vyjádření ale vyvrací tvrzení Němců, kteří se pro útok rozhodli, protože se údajně obávali, že povstalci ukořistěné cisterny použijí proti jejich tamější základně při sebevražedném atentátu.

Obětmi jsou také civilisté

Lékaři tvdí, že většinu obětí tvořili civilisté. Pomalu to připouštějí i afghánské úřady. Mezi zraněnými jsou dva čtrnáctiletí a jeden desetiletý chlapec. Šestnáctiletý chlapec svým zraněním podlehl, uvedl mluvčí guvernéra provincie Kunduz, podle něhož ale valnou většinu obětí tvoří bojovníci Tálibánu. K tomuto tvrzení ho vede množství zničených kalašnikovů na místě útoku.

Lékař Aziuláh Safar, který pracuje na úřadu ministerstva zdravotnictví v provincii Kunduz, ale tvrdí pravý opak. S odvoláním na zasahující zdravotníky říká, že většinu obětí „tvořili civilisté a vesničané“. [celá zpráva]

Totéž říká i jeden z příbuzných, muž jménem Nadžibulláh: Zabito a zraněno bylo přes 150 lidí. V kraji působil Tálibán, ale více obětí je mezi civilisty."

Foto: Reuters

Popáleného přepravují do nemocnice v Kudnuzu.

Mluvčí guvernéra však říká, že i za smrt civilistů mohou vzbouřenci, protože nařídili místním obyvatelům, aby palivo z cisterny přenesli v nádobách. Podle svědků ale Tálibové lidem řekli, že si mohou palivo volně nabrat do přinesených nádob. Uvedl to jeden z vesničanů, 23letý Vazir Gul, který vyšetřovacímu týmu NATO sdělil: „Řekli nám, přijďte si a naberte si palivo.“

Potvrzuje to i desetiletý Šafiulláh, kterého otec poslal na oslu načerpat palivo.

Při útoku zahynul Gulův bratr. „Když cisterna explodovala, věděl jsem, že je mrtvý,“ poznamenal.

NATO už do oblasti vyslalo tým deseti vyšetřovatelů, který vede kontradmirál Gregory Smith.

Americký generál se omlouvá

Vrchní velitel mezinárodních sil ISAF, americký generál Stanley McChrystal, který právě tento týden prohlásil, že hlavně je nutné chránit životy civilistů, natočil rozhovor pro televizi, v němž se obrací v Afgháncům, a říká, že bere velmi vážně fakt, že mohli zemřít nebo být zraněni neviní civilisté. Jeho projev byl přeložen i do jazyka paštu. [celá zpráva]

V sobotu přiznal zraněné mezi civilisty.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Velitel mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

Tým vyšetřovatelů má hlavně zjistit, kolik bylo civilistů mezi oběťmi, a zda Němci prověřili, že u cisteren nejsou civilisté. Spekuluje se, že to nudělali.

Kdo útočil, se tají

Fakt, že Němci rozhodli o provedení náletu je znám, otázkou ovšem je, kdo útok podnikl. Síly ISAF odmítly sdělit, z jaké země byl útočící letoun, uvádí Bloomberg. Němci mají v oblasti stroje Tornado. Za nejpravděpodobnější se ale považuje, že útok podnikly americké stroje. Spekulovalo se také o možnosti, že k náletu byla použita italská Tornada ze základny Mazare Šaríf, ale generál Vincenzo Caporini to listu Il Messaggero popřel.

Německá mise v ohrožení

Pokud se ukáže, že počet civilních obětí byl skutečně vysoký, oslabí to nejen vratkou pozici sil ISAF v očích Afghánců, ale také podporu Němců pro další angažování v konfliktu. Může to ovlivnit i výsledky parlamentních voleb v Německu, kde by ráda kancléřka Angala Merkelová obhájila svůj post. Jednašedesát procent Němců už v červenci požadovalo podle průzkumu stažení Němců z Afghánistánu, misi podporovala jen třetina oslovených.

To se nyní může ještě zhoršit. Tvrdě útok odsoudil představitel levice Oscar Lafontaine, který řekl: "Každá civilní oběť války NATO a Německa vede k posílení Tálibánu a přináší terorismus do naší země. Misi musí navíc každoročně schválit parlament. Mluvčí ministerstva obrany Dienst ale odmítá že by šlo o válku, podle něj jde o nasazení za stabilizaci. 

Bezpečnostní situace v Kunduzu, kde slouží 4000 vojáků, se v posledních týdnech výrazně zhoršila, když vzbouřenci část provincie ovládli. Přispělo k tomu i přesouvání sil do oblasti bojů na jihu země. I místo útoku bylo pod kontrolou Tálibánu.

V sobotu se v Kunduzu stala terčem útoku sebevražedného atentátníka německá vojenská kolona poblíž základny. Čtyři vojáci byli zraněni. Poškozeno bylo i několik vojenských vozidel, uvedla agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám