Hlavní obsah

ČSSD a KDU-ČSL se už domlouvají na předvolební spolupráci

Přestože lidovci ještě nedávno odmítali výroky, že se jejich strana posouvá víc doleva, shodli se ve středu na předvolební spolupráci se soc. dem v oblasti zdravotnických poplatků, slučování zdravotních pojišťoven či úpravách hazardních her. Po jednání předsedů a prvních místopředsedů obou stran to uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Článek

Předseda sociálních demokratů také uvítal změny ve vedení KDU-ČSL, které přinesl květnový sjezd strany, na němž se do čela lidovců dostal Cyril Svoboda. "Uvažujeme o tom, kdo by mohl být strategickým partnerem sociální demokracie po volbách," řekl Paroubek. "Z tohoto hlediska nás jak personální, tak programový vývoj lidové strany potěšil, to neskrývám," dodal.

Kalousek: Nepřekvapuje mě to

Lidovce kvůli směřování doleva nedávno opustil jejich bývalý předseda Miroslav Kalousek. Spolu s ním ze strany vystoupili i další podobně smýšlející členové. "(Dohoda lidovců s ČSSD) mě nepřekvapuje. Jedná se o legitimní rozhodnutí, ale je to politika, kterou bych já nemohl dělat," řekl Kalousek. K případné povolební spolupráci KDU-ČSL se sociálními demokraty se odmítl vyjádřit s poukazem na to, že je nyní přípravném výborů jiné strany.

Podle Paroubka chtějí obě strany společně hledat přijatelný kompromis pro Sněmovnu a pro Senát v otázce regulačních poplatků ve zdravotnictví. Předseda lidovců Cyril Svoboda v této záležitosti zdůraznil, že KDU-ČSL nechce zcela zrušit poplatky, ale ani ponechat současnou úpravu.

Svoboda s Paroubkem si notují

Svoboda s Paroubkem se shodli také na tom, že se budou společně snažit omezit hazardní hry a reklamu na ně. Podle šéfa lidovců je třeba, aby povolování hracích automatů bylo v kompetenci obcí, nikoli ministerstva financí.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že sociální demokraté a lidovci jsou zajedno i v tom, že je třeba zavést v Česku co nejrychleji euro. "Shodli jsme se také na tom, že je důležité v rámci Evropské unie zahájit debatu o možné změně kritérií pro přijetí společné evropské měny," doplnil s tím, že nová pravidla by měla být mírnější pro státy, které neplní původní kritéria kvůli hospodářské krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám