Hlavní obsah

Rusko oslavilo Den vítězství vojenskými přehlídkami

Moskva

Vojenskými marši i mítinky veteránů v desítkách měst slavilo v sobotu Rusko Den vítězství, výročí porážky nacistického Německa v roce 1945. Hlavní přehlídka se odehrála na moskevském Rudém náměstí, kde se veřejnosti poprvé předvedl nový protivzdušný systém S-400 Triumf. Údajně výrazně překonává americký systém Patriot schopností zasahovat cíle vzdálené až 400 kilometrů a ve výši od deseti metrů do 30 kilometrů. A to jak malá bezpilotní letadla, tak balistické rakety.

Článek

"Svátek budou ctít naši vnuci a pravnuci, tak jako dnes my. Nikdy nezapomeneme bitvy u Moskvy, Stalingradu, 900 dnů leningradské blokády...," prohlásil prezident Dmitrij Medveděv před veterány, kterým slíbil, že ani hospodářské potíže nezabrání vyřešit jejich problémy.

Medveděv ve zjevné narážce na loňskou válku s Gruzií, kterou podle Moskvy rozpoutalo Tbilisi ve snaze znovu ovládnout separatistickou Jižní Osetii, odsoudil "vojenské dobrodruhy". Zdůraznil ale, že bezpečnosti je třeba dosáhnout kontrolou zbrojení i spoluprácí států při výlučně pokojném řešení konfliktů.

Před vedením země, veterány ověšenými bojovými řády a Moskvany v ulicích pochodovalo 8720 vojáků, jelo 112 kusů těžké bojové techniky, včetně raket Iskander a Topol, a přeletělo 69 letounů a vrtulníků, dvakrát více než loni. Podle zpravodajské televize Vesti 24 po náměstí pochodoval i pluk, který v květnu 1945 osvobozoval Prahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám