Hlavní obsah

Odvolací soud zpřísnil policistce trest za korupci u policie

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni ve středu v odvolacím řízení zpřísnil trest pro dnes již bývalou inspektorku cizinecké policie Radku Kadlecovou. Za korupci jí vyměřil dva roky nepodmíněně. Její kolegyni Michaele Krýslové trest nezměnil, stejně jako cizincům, kteří policistky upláceli.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová u soudu

Článek

„Obžalovaná Kadlecová povýšila braní úplatku na svojí živnost. Pouhá pohrůžka trestu není dostačující a jedině nepodmíněný trest splňuje generální prevenci,“ řekl předseda senátu Pravoslav Polák. U druhé policistky Krýslové postačuje podle Poláka podmíněný trest s tím, že byla při braní úplatku méně aktivní. 

Policistky se podle soudu měli nechat uplácet cizinci za zvýhodnění při vyřizování agendy spojené s povolováním pobytů v ČR. Vědomě nepostupovaly v souladu s předpisy, a dopustily se tak protiprávního jednání, které spočívalo ve zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. Pochybení bylo například v tom, že přihlašovaly cizince k pobytu v ČR, aniž jejich přítomnost zkontrolovaly fyzicky.

Původně karlovarský okresní soud poslal letos v lednu Kadlecovou na dva roky do vězení s podmínečným odkladem na pět let a její kolegyni na rok a půl s podmínkou na čtyři roky. Navíc Kadlecové ještě uložil peněžitý trest sto padesát tisíc a Krýslové třicet tisíc korun a dále rozhodl, že žádná z nich se nesmí ucházet o práci. Státní zástupkyně se proti verdiktu odvolala s tím, že tresty jsou nízké.

Ženy měly napravit pověst útvaru

Kadlecová s Krýslovou přitom patřily mezi nové policejní tváře, které měly pošramocenou pověst tohoto pracoviště vylepšit poté, co tady před třemi vyplavala na povrch jedna z největších korupčních afér v policii po roce 1989 s hlavními aktéry Radkem Kocábem a Pavlem Kábrtem, kteří podle žalobce přišli nezákonně k mnohamiliónovým majetkům.

Obě policistky se ale dostaly do stejných kolejí a desetitisícovými úplatky si vylepšovaly policejní plat. Hájily se tím, že jim cizinci začali sami nabízet peníze za to, že jejich žádosti vyřídí rychleji. Peníze bokem dostávaly jak na pracovišti, tak si je přebíraly na tržnici ve zkušební kabince.

Uplácející cizinci se k případu stavěli rozdílně. Někteří to rezolutně popřeli, jiní to nazvali pozorností a například Ruska Irina Kamaletdinová přiznala, že jednu z policistek podplácela, aby její věci vyřizovala rychleji. „Do obálky jsem jí pokaždé dala tisícovku nebo dvě a vložila mezi žádost k přihlášení pobytu mého klienta,“ vypověděla cizinka.

Podle státní zástupkyně Renaty Havelkové policistky fatálním způsobem selhaly ve funkcích, v nichž měly v první řadě hájit zákony a dbát veřejného pořádku.

„Místo toho se však zpronevěřily svému poslání a nechovaly se tak, jak jim ukládá zákon. Nejednalo se přitom o ojedinělý exces,“ prohlásila žalobkyně.

Reklama

Související články

Kamera ukázala, jak cizinci upláceli policistky

Do kanceláře služebny cizinecké policie v Karlových Varech, kam normálně nemají civilisté přístup, vchází Vietnamec. Je samý úsměv. „Přeji hezké Vánoce,“ řekne...

Výběr článků

Načítám