Hlavní obsah

Itálii zasáhly další silné otřesy, obětí je 278

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Silné otřesy postihly v noci na čtvrtek italský region Abruzzo, který v pondělí zpustošilo zemětřesení, jež si podle posledních zpráv vyžádalo 278 obětí. Z tisícovky raněných je jich 179 ve vážném stavu. Nezvěstných je podle agentury DPA 500. Od dva dny proto bylo prodlouženo pátrání po zavalených. Jeden z následných otřesů dosáhl podle amerického geologického ústavu síly 5,2 stupně Richterovy škály a zaznamenali jej i obyvatelé Říma.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Policie ve zničeném městě Onna

Článek

Otřesy byly zaznamenány krátce po půlnoci. V nejvíce postiženém městě Aquila poškodily některé domy. Otřesy však především vyvolaly paniku a umocnily beznaděj.

"Nemyslím si, že se kdy vrátíme do toho domu, našeho domu. Je plný duchů a strachu," řekl 53letý Claudio Gaudier žijící v nouzovém táboře. Střechu nad hlavou ztratilo 28 000 lidí, 17 000 jich žije ve stanech.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyprošťování zasypané ženy na vlastní oči (Reuters/Stream)

Šance na nalezení dalších přeživších rapidně klesá. Od úterního večera už záchranáři nikoho živého nenašli. Objevují jen další těla obětí, jejichž počet stoupl na 274. Jsou mezi nimi i dva Češi.[celá zpráva]

Kvůli nezvěstným, jejichž počet se podle agentury DPA celkově blíží pěti stům a v Aquile je pohřešováno minimálně 30 osob, italský premiér rozhodl o dva dny prodloužit termín prohledávání trosek. 

Ve středu už pozůstalí začali s prvními pohřby. V pátek, na kdy je vyhlášen státní smutek, se uskuteční oficiální pohřeb obětí. Smuteční mši bude celebrovat aquilský biskup Guiseppe Molinari a z Vatikánu přijede kardinál Tarcisio Bertone.

Aquila
Je jednou z pokladnic italské renesanční a barokní architektury. V hlavním městě regionu Abruzzo žije asi 70 000 lidí, ale i tisíce turistů a studentů. Většina centra města byla znovu vystavěna po ničivém zemětřesení z roku 1703.
Zemětřesení z neděle na pondělí poničilo mezi třemi a sedmi tisíci budov včetně vzácných kostelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám