Hlavní obsah

VIDEO: Klausův projev v EP vyvolal velké emoce, poslanci odcházeli ze sálu

Novinky, alt, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Projev českého prezidenta Václava Klause vyvolal v Evropském parlamentu v Bruselu bouřlivé emoce. Během pasáže, kdy kritizoval stále hlubší integraci EU, mnoho europoslanců opustilo sál, od jiných ale sklízel bouřlivý potlesk.

Článek

Projevy nesouhlasu, ale i souhlasu vyvolala i slova o tom, že Česko má zkušenosti s totalitou, neexistencí opozice, a tudíž těžce vnímá potlačování jakékoliv opozice, i té v EU.

"Získali jsme trpkou zkušenost, kde není opozice, ztrácí se svoboda, politické alternativy proto existovat musí,“ řekl Klaus. Někteří poslanci jeho slova doprovodili potleskem, někteří ale bučeli.

 Ve chvíli, kdy Klaus kritizoval stále větší integraci EU, někteří poslanci začali odcházet ze sálu.

:. Někteří z europoslanců opouštějí sál při projevu českého prezidenta Václava Klause. Foto: Repro ČT

EU je revoluční experiment

V úvodu projevu Klaus označil EU za revoluční experiment. Popřel, že by Češi hledali alternativu členství v jiné formě integrace.

První reakce začala vyvolávat slova o tom, že EU rozhoduje i o věcech, které by si měly rozhodovat samy státy. "Jste si jisti při každém svém hlasování, že rozhodujete o věcech, o kterých je potřeba rozhodovat zde a ne blíže občanům v rámci jednotlivých států?" položil Klaus europoslancům řečnickou otázku.

Václav Klaus před evropskými poslancifoto: ČTK/Monasse Thierry

"Obávám se, že pokusy integraci dále urychlovat a prohlubovat a rozhodování o podmínkách života občanů členských zemí ve stále větší míře posouvat na evropskou úroveň, mohou svými důsledky ohrozit všechno pozitivní, co bylo za poslední půlstoletí v Evropě dosaženo," doplnil. 

Vlnu emocí vyvovalo i prezidentovo prohlášení, že je mylné interpretovat nynější hospodářskou krizi jako důsledek selhání trhu. Podle Klause je původcem krize "politická regulace trhu", která může vést k dalšímu ekonomickému zaostávání. Vyzval k liberalizaci a deregulaci.

Někteří z těch, kteří v sále zůstali, tleskali českému prezidentu vestoje.

Pöttering: Rozhoduje většina

Předseda EP Hans-Gert Pöttering na konci Klausova vystoupení poděkoval za jeho projev a poznamenal, že už skutečnost, že může na půdě parlamentu vystoupit, je projevem demokracie. Pöttering dále poznamenal, že v ní "rozhoduje nakonec většina".

Poté, co Klaus opustil sál, reagovali na jeho vystoupení někteří poslanci. Jeden z nich kritizoval předsedu Pötteringa, že sál během promluvy české hlavy státu neuklidňoval.

Klaus: Ticho by mě urazilo

Klaus na následné tiskové konferenci nechtěl prozradit, zda je připraven podepsat Lisabonskou smlouvu, kterou ve středu schválila Sněmovna.

"Toto opravdu není otázka, na kterou jsem připraven odpovědět," řekl Klaus. "Vždycky říkám, že šachisté neoznamují (předem) svůj tah," podotkl s tím, že není jeho ambicí využít setkání s bruselskými novináři k oznámení takového rozhodnutí. Dodal, že očekává "vážnou" debatu o Lisabonské smlouvě v Senátu.

Řekl také, že je rád, že poslanci na jeho projev reagovali. „Vyjádřit spokojenost nebo nespokojenost je v pořádku. Byl jsem pozitivně překvapen, úplné ticho by mě urazilo,“ řekl prezident na tiskové konferenci po projevu.

Kritizoval ale to, že někteří poslanci odešli. „Byl jsem překvapen, že někteří lidé nejsou připraveni poslouchat, co říkám. Ukazují, jak moc to nechtějí slyšet, a dokonce kvůli tomu opustí sál,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám