Hlavní obsah

Otevřena nová expozice v Pedagogickém muzeu J. A. Komenského

– PRAHA
Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Nová interaktivní stálá expozice Pedagogického muzea J. A. Komenského v Praze Odkaz J. A. Komenského, tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě byla slavnostně otevřena ve středu 11. února 2009. Pro veřejnost je výstava přístupná od čtvrtka 12. února 2009.

Článek

Výstava je doprovodnou akcí předsednictví České republiky Evropské unii, koná se v rámci Partnerství hlavního města Prahy a pod záštitou České komise pro UNESCO.

Jedná se o první a jedinou výstavu u nás, která shrnuje dějiny školství, učitelstva a vzdělanosti od jejich středověkých počátků až po současnost. Ředitelka Pedagogického muzea J. A. Komenského v Praze, PhDr. Markéta Pánková, ke koncepci expozice uvedla: „Výstava je rozdělena do dvanácti oddílů, které na sebe volně navazují. Jádro jednotlivých tematických celků tvoří tabule s texty charakterizujícími vzdělanost v dané době. Velký důraz ale klademe i na vizuální složku, hodně pracujeme s obrázky, fotografiemi, případně mapami a grafikou.“

Návštěvníkům je přiblížen obsah expozice interaktivními způsobem s využitím výtvarných a hudebních prvků. Oddělení věnované Janu Ámosi Komenskému doplňuje počítačový informační systém, který poskytuje mnoho informací o této významné osobnosti.

Významnou součástí výstavy jsou trojrozměrné exponáty, mezi kterými nalezneme i vzácné staré tisky z archivu muzea. Vidět mohou návštěvníci například osmijazyčný slovník z roku 1585 nebo některé Komenského spisy ze 17. století. Důležitou informací pro ty, kdo se právě o spisy jako Orbis pictus, Janua linguarum reserata či Vestibulum zajímají, je, že originály těchto tisků budou vystaveny pouze do června, poté budou z důvodu jejich ochrany nahrazeny faksimiliemi.

„Návštěvnicky vděčná určitě bude rekonstrukce kabinetu z 19. století s dobovými pomůckami a průhledem do tehdejší třídy. Další zajímavostí je třeba sbírka slabikářů nebo starých vysvědčení, mezi nimi i vysvědčení našeho druhého prezidenta Edvarda Beneše. A když jsem zmínila našeho druhého prezidenta, musím upozornit i na index prvního prezidenta T. G. Masaryka. Mezi pozoruhodné exponáty patří i reprezentativní sbírka medailí našich vysokých škol, která není nikde jinde k vidění,“ dodala PhDr. Pánková k dalším exponátům.

Otevírací doba výstavy je úterý – neděle od 10:00 do 17:00. Vstup vás bude stát 40 Kč, děti, studenti, důchodci a občané se ZTP zaplatí 20 Kč. Více informací naleznete na stránkách Pedagogického muzea J. A. Komenského (www.pmjak.cz).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám