Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Pavel Novák

Právo, Novinky, ČTK, Miloslav Hradil
Aktualizováno

Ve středu zemřel v 64 letech na rakovinu český zpěvák, skladatel, textař a spisovatel Pavel Novák proslulý hity Chodím, Vyznání nebo Pihovatá dívka. Zemřel v přerovské nemocnici, kam byl převezen, potvrdil mluvčí nemocnice Tomáš Želazko.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pavel Novák na archivním snímku z roku 2007.

Článek

Pavel Novák pocházel z Přerova, na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci vystudoval biologii a tělesnou výchovu.

Pavel Novák: Pihovatá dívkaAutor: Youtube.com

Zpívat začal v šedesátých letech s jazzovým souborem Dixiland Přerov. V roce 1964 spoluzaložil skupinu Synkopy, s níž natočil píseň Vyznání (1966). Natáčel s  Ostravským rozhlasovým orchestrem i s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu (TOČR).

V roce 1967 založil vlastní skupinu Vox, která natočila hity Asi nebo Chodím a téhož roku získal bronzového Slavíka. Novák složil více než sedm set písniček, napsal dva tisíce textů a za vlastní tvorbu mu Panton dvakrát udělil Zlatý štít.

Pavel Novák (vpravo) s kapelou v roce 2006 (foto www.pavelnovak.cz)

V poslední době stále vystupoval na plesech a zábavách a věnoval se tvorbě pro děti (pořad Budeme si zpívat). Pro děti vznikla také kniha Pohádky a nepohádky a videokazeta či DVD Na staré půdě a Tradice a zvyky.

„Já to prapůvodně nechtěl dělat. Dokonce mě kdysi dávno urazilo, když mi jako bigbíťákovi jeden pán na krajském kulturním středisku řekl, že bych mohl dělat pro děti, protože bych na to byl docela šikovnej. Myslel jsem si to, co si myslí pořád hodně lidí, že dělat pro děti je něco míň, ale pak jsem zjistil, že to není pravda, a najednou jsem v tom našel zalíbení. Už někdy na konci 70. let jsem zjistil, že dětské publikum je naprosto jiné než dospělé. Ono se neumí přetvařovat a to mě na něm přitahuje. Malé děti prostě miluji, hrozně rád si s nimi hraji a vracím se s nimi do dětských let,“ řekl Novák v rozhovoru pro Právo v roce 2004.

"Člověk musí myslet na pozitivní věci"

Navzdory tomu, že již od roku 2000 bojoval se zákeřnou rakovinou, jel pořád na plný plyn. Koncerty pro děti střídal s koncerty pro dospělé, a když zrovna nehrál, věnoval se tvorbě či jiné činnosti.

Pro dospělé čtenáře vydal knížky Jak jsem zpíval klokanům, Příběhy z vody a bláta, I smrt se bojí, Byly to dny, už jsou to roky a rozsáhlé vzpomínky Vyznání.

:. Pavel Novák loni v září na Gulášfestu v Přerově. Foto: Pro NOVINKY Vlasta Hradilová

O svých zkušenostech s bojem s těžkou nemocí se podělil se čtenáři mj. v knize I smrt se bojí, v níž byl až překvapivě otevřený. „Když jsem ji psal, tak jsem se možná trochu bránil tomu, co mě potkalo a chtěl jsem říci naplno, jak to je. Časem jsem zjistil, že jsem udělal dobře, protože je hrozně moc lidí, kteří mi píší a říkají, že jim knížka pomohla najít odvahu postavit se tomu taky,“ řekl k tomu Novák předloni v rozhovoru v Právu.

„Člověk se nesmí vzdávat, nesmí na to myslet a musí myslet na pozitivní věci. Já si myslím, že pozitivně naladěný člověk má daleko více šancí cokoli dokázat než negativista. Já prostě říkám, že jsem v životě durovej hráč. Dokonce i písničky mám z osmdesáti procent v dur. Nevím proč, ale jsem durovej,“ svěřoval se Novák.

V létě 2004(foto: www.pavelnovak.cz)

Obecně jen málo známou polohou jeho aktivit byly ty, které rozvíjel v malé osadě Karlov, která je místní částí obce Paseka na Olomoucku. Novákovi tu mají již dlouhá léta chalupu, kde Pavel často trávil své volné chvíle v kruhu rodiny. Byl tu spolu se zdejším klubem osadníků i organizátorem rozličných akcí, a to i pro děti z dětských domovů a ústavů sociální péče. Právo bylo v posledních letech mediálním partnerem většiny z nich.

Pavel Novák měl na kontě stovky singlů, třicet alb, z nichž některé vyšly i v tehdejší NDR a na dalších padesáti se podílel. Vyšly mu také zahraniční alba v angličtině a němčině. Vystupoval ve většině států Evropy, v Asii, v Americe, Kanadě i Austrálii. Z domácích i zahraničních soutěží si přivezl  Bratislavskou lyru, Děčínskou kotvu, Cenu televizních společností z Belgie, NDR a Bulharska. Zpíval také na Midem v Cannes.

:. Pavel Novák loni v září na Gulášfestu v Přerově. Foto: pro NOVINKY Vlasta Hradilová

Související témata:

Výběr článků

Načítám