Hlavní obsah

Západ Čech zasáhla vichřice, Morava klesá pod tíhou sněhu

Právo, Novinky, ČTK, mp, šeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Karlovarsko i Plzeňsko se v současnosti potýká s vichřicí Quinten, která do Česka přišla ze západní Evropy. Do Krušných hor dorazila vichřice o rychlosti až 110 kilometrů v hodině. V nižších polohách Karlovarského kraje byly nárazy větru slabší. Silný vítr na Plzeňsku vyvracel stromy a ničil elektrická vedení. Problémy má i doprava na Moravě, na silnicích leží rozbředlý sníh.

Článek

Silný vítr zasáhl vrcholky Krušných hor v úterý kolem 16. hodiny. „V nárazech dosahoval síly vichřice, 108 až 110 kilometrů v hodině. Zároveň začalo sněžit,“ řekl Právu náčelník Horské služby v Božím Daru Rudolf Chlad.

V nižší polohách Karlovarského kraje byly nárazy větru o poznání slabší a pohybovaly se kolem 70 km/h. V nížinách se místo sněhu objevovaly dešťové přeháňky. „Pod 800 metrů to už nebylo tak silné,“ poznamenal náčelník HS.

Někteří provozovatelé sjezdovek podle něj raději zastavili vleky a lanovky. „Vydali jsme upozornění, aby lidé upustili od hřebenových túr. Některé stromy mají námrazy a jsou obalené sněhem, hrozí jejich pád,“ varoval Chlad.

Poruchy v síti zaznamenali i západočeští energetici. Proud například několikrát vypadl domácnostem v Chodově na Sokolovsku. „Nemáme žádný výpadek v síti velmi vysokého napětí, řešíme čtyři poruchy na rozvodech vysokého napětí a zhruba stovku v sítích nízkého napětí,“ uvedl v 16 hodin Martin Sobotka, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy.

„Máme posílené služby a v terénu na odstranění poruch pracuje maximum čet,“ poznamenal Sobotka.

Na Plzeňsku padaly stromy

Na Plzeňsku kvůli větru spadlo několik stromů. Jeden ze stromů přímo v Plzni poničil potrubí, druhý padl na zaparkovaný automobil a další poškodil troleje tak, že doprava na trati byla přerušena. Přes stovku poruch na rozvodech vysokého napětí a v sítích nízkého napětí dosud řešili také západočeští energetici.

"V půl druhé odpoledne byl ohlášen padlý topol na potrubí v Plzni ve Vejprnické ulici. K odstranění stromu jsme museli povolat autojeřáb," uvedla mluvčí hasičů Alena Marešová.

O půl hodiny později padl strom na auto parkující v ulici Terezie Brzkové na Skvrňanech. Troleje v Masarykově ulici na Doubravce poškodil další strom v půl třetí odpoledne. "Trať se podařilo zcela zprovoznit o půl hodiny později," řekla mluvčí.

Nejčastěji hasiči zatím odstraňovali stromy padlé na silnice, kde bránily průjezdu. V jednom případě padlý strom zatarasil také vchod do domu. Silný vítr komplikoval i jízdu po dálnici D5 na trase z Rozvadova do Plzně. Kvůli prudkým nárazům větru mnozí řidiči raději zpomalovali.

Na jižní Moravě rozbíjejí ledy kvůli záplavám. Zdroj: Stream.cz

Moravu trápí sněžení

Západ Čech se odpoledne potýkal s vichrem, Moravu na druhou stranu trápí silné sněžení. Pozor by si měli dát hlavně řidiči.

:. V Brně na ulici Joštově čekaly v koloně i tramvaje.foto: Právo

V Brně kvůli sněhu vázla auta v dlouhých kolonách a problémy měla i městská hromadná doprava. Tramvaje se pohybovaly krokem, docházelo ke zpoždění spojů. „V celém Brně se stalo mnoho drobných nehod a ty potom blokovaly dopravu. Náš dispečink má plné ruce práce, zatím není jasné kolik a jakých nehod se stalo“, řekla Právu mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová.

I Zlín se topí v závějích

Silné sněžení zkomplikovalo dopravu také ve Zlínském kraji. Ve Zlíně odpoledne kvůli zasněženým a namrzajícím silnicím byl výrazně omezen provoz městské hromadné dopravy. Na některých linkách autobusy a trolejbusy stály a nabíraly výrazná zpoždění.

"Automobily nejdříve vrstvu sněhu ujezdily, až zledovatěla. Za této situace se do kopcovitých částí města a jeho okolí nedalo vyjet," sdělil ředitel Dopravní společnosti Zlín Otrokovice Josef Kocháň. Plný provoz MHD se ve městě podařilo obnovit až uklizení sněhu ze silnic asi po čtyřech hodinách.

Podle informací silničářů sněží v Beskydech a dalších částech vsetínského okresu, sněhové přeháňky ale dopravu komplikují i ve Zlíně nebo v okolí Uherského Brodu. Místy silničáři varují i před nárazovým větrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám