Hlavní obsah

Odbory tvrdí, že švarcsystém rozvrátí sociální systém

ČTK, Jan Matějka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případná legalizace takzvaného švarcsystému, který by údajně mohl být jedním z opatření připravovaného balíčku na podporu české ekonomiky, by podle odborů rozvrátila sociální systém. Sdělila to mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Švarcsystém mění zaměsnance na živnostníky.

Článek

Při švarcsystému podniky místo zaměstnanců na práci najímají živnostníky, a šetří tak výdaje na zdravotní a sociální pojištění. Podniky návrh naopak vítají.

Největší odborová centrála v Česku považuje údajné vládní úvahy o legalizaci švarcsystému za "extrémně nezodpovědný hazard, který může způsobit doslova rozpad sociálních veřejných systémů - důchodů, nemocenské, zdravotního pojištění i podpor v nezaměstnanosti". "Myslí-li premiér vážně názor, aby se ze zaměstnanců staly osoby samostatně výdělečně činné, jen když to zachrání pracovní místa, pak vládne stylem po mně potopa," uvedl šéf ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch.

Švarcsystém má zabránit propouštění

Zavedení tohoto opatření je krok správným směrem, který pomůže firmám v jejich složité hospodářské situaci, uvedl naopak prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Přestože se sociálním partnerům může zdát, že tento návrh jde proti zaměstnancům, není tomu podle něj tak. Hospodářská komora je přesvědčena, že tuzemské firmy nebudou chtít ztratit kvalitní zaměstnance.

Naopak dočasnou instalací švarcsystému tyto firmy jasně dávají najevo, že o své zaměstnance stojí a umožní jim pracovat pro firmu alespoň touto formou, protože v opačném případě jsou nuceni zacházet až do krajních řešení včetně propouštění, doplnil Kužel. Zároveň zdůraznil, že tento systém je riskantní i pro firmy. Zaměstnanci, kteří budou pro firmu pracovat prostřednictvím švarcsystému na živnostenský list, nejsou totiž fixováni k této firmě a mohou svoji práci pro ni kdykoliv ukončit.

S návrhem přišel premiér

"Pokud budou lidé nuceni odcházet ze standardního zaměstnání, pak podpora čehokoliv, co není princip 'zůstanu doma na podpoře a uvidím, jak to dopadne', je dobrá," řekl  premiér Mirek Topolánek (ODS).

Návrh je součástí okruhu opatření na podporu zaměstnanosti a dopravní obslužnosti. Vedle toho Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve stejné kategorii doporučuje kabinetu zavést slevu na sociálním pojištění, podporu dopravy v regionech a usilovat o co nejvíc peněz z EU na podporu regionů.

Podle odborářů by stát za každých 10 000 zaměstnanců, kteří by přešli na švarcsystém, ztratil na příjmech veřejných financí miliardu korun. "Takový rozvrat už žádná vláda nedá dohromady," obávají se odboráři, podle nichž by v případě přechodu čtvrtiny ze čtyř milionů českých zaměstnanců do režimu živnostníků znamenalo výpadek 100 miliard korun.

Švarcsystém zakázal Klaus

"Dnešní prezident Václav Klaus už v roce 1992 jako ministr financí zakázal tento systém zákonem o státním rozpočtu," uvedla Kašparová. "Jako ekonom si byl jednoznačně vědom, jaký negativní dopad na veřejné finance může rozšíření švarcsystému způsobit," dodala.

Proti krizi NERV dále nabízí podporu podnikání a soukromých investic či podporu restrukturalizace a insolvenčních procesů. K dalším tématům balíčku patří podpora vědy, výzkumu a inovací, podpora školství a vzdělávání. Další skupinou je podpora exportu, obnova a posílení úvěrových linek a sedmou kategorií je podpora ekologických a infrastrukturních výdajů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám