Hlavní obsah

Videokonference umožní rozšířit spolupráci evropských univerzit

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

V pátek 30. ledna se konala na České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze tisková konference o možnostech virtuální komunikace. Univerzita si dala za cíl rozšířit mezinárodní akademickou spolupráci a díky vyspělé technice se jí to daří. V blízké budoucnosti se například místo časově náročného setkávání více rozšíří možnost videokonferencí.

Článek

Tiskovou konferenci zahájil Jaroslav Havlíček, prorektor pro pedagogickou činnost  ČZU v Praze. Zdůraznil, že kvalita vzdělávání na českých univerzitách je srovnatelná s jinými evropskými školami a při této příležitosti vyzdvihl práci kolegů z dalších pražských vysokých škol. „Je důležité integrovat do vzdělávání informační technologie, což se nám daří,“ uvedl ve svém proslovu děkan Provozně-ekonomické fakulty ČZU v Praze Miroslav Svatoš.

Videokonference nahradí osobní setkání

Provozně ekonomická fakulta spolupracuje s několika univerzitami po celém světě a proto přišla s nápadem, jak takovou spolupráci urychlit a maximálně zefektivnit: pomocí videokonference, které se současně může účastnit až pět diskutujících.

Ukázkové videokonference se během mediální prezentace zúčastnili kromě ČZU v Praze zástupci Zemědělské univerzity v belgickém Gembloux, vysoké školy v Debrecenu v Maďarsku a moskevské Univerzity životního prostředí. Komunikace probíhala v anglickém a ruském jazyce.

Obraz byl ostrý, zvuk čistý a v perfektní kvalitě. Zástupce belgické univerzity připomenul, že není snadné osobní setkání a videokonference je tak zajímavým experimentem, jak promluvit s českými studenty. Totéž potvrdil zástupce univerzity z Debrecenu. Uvedl, že videokonference je velmi dobrým nástrojem k diskuzi.

Videokonference má pochopitelně i své nevýhody, a i o těch padlo slovo. Jako nevýhodu Belgičan se smíchem uvedl, že nemůže prostřednictvím virtuální konference ochutnat české pivo.

Videokonference bude využívána také k výuce v regionech

Česká zemědělská univerzita rovněž podporuje vzdělání v regionech. Instalace videokonferenčních zařízení tak znamená významné rozšíření možností vedení plnohodnotné výuky v externích střediscích a její kombinaci s výukou na ČZU.

Studenti budou moci být přítomni na přednášce konané na ČZU, kterou z důvodů vzdálenosti nebo zaměstnanání nemohou navštěvovat fyzicky. Pochopitelně funguje obousměrná komunikace, kdy studenti mohou přednášejícímu klást dotazy.

Úspora bude nejen finanční

Přestože náklady na zařízení dvou poslucháren činí téměř dva milióny a další výdaje na režii, Petr Benda, správce videokonferenčních zařízení ČZU v Praze, věří, že tato investice byla nutná pro další modernizaci školy. Univerzita získala grant z MŠMT ve výši 1400 000, zbytek financovala ze svých zdrojů, nicméně investované prostředky by se měly vrátit.

Videokonferenční systém bude podle záměrů fakulty využíván i v dalších oblastech jako jsou semináře, konference, nebo studentské práce. Již nyní je zřejmý zájem profesorů z evropských zemí spolupracovat na výuce prostřednictvím videokonference.

Před oboustranným stvrzením je například spolupráce s vyučujícím z Liverpoolu. Navíc videokonference pomůže při již tradičních šestitýdenních letních školách, kdy na ČZU studují studenti z USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám