Hlavní obsah

Mimořádné zasedání tripartity bude jednat o krizi, přijde i Topolánek

PRAHA

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se setkají na mimořádném jednání tripartity, jehož hlavním tématem bude stav české ekonomiky v době současné recese. Bezmála po roce se tripartity zúčastní také premiér Mirek Topolánek. Se sociálními partnery bude rovněž jednat o jejich začlenění do akcí souvisejících s českým předsednictvím Evropské unie.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jednání tripartity se zúčastní i Mirek Topolánek.

Článek

Topolánek se jednání tripartity již od jara loňského roku po roztržce s odboráři neúčastnil a nechal se na nich zastupovat ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem (ODS). Odboráři loni v březnu pobouřeně opustili jednání poté, co je a zaměstnavatele Topolánek ostře kritizoval kvůli jejich postoji k daňovému zvýhodnění stravenek. Premiér se vzápětí za své jednání omluvil.

Zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ministrům představí svou analýzu české ekonomiky v době hospodářské recese. Vláda by podle nich měla posilovat podporu růstu a vyhnout se údajnému plýtvání zdroji veřejných rozpočtů.

Část návrhů odborářů na možnosti řešení krize podporují i zaměstnavatelé. Svaz průmyslu a dopravy navrhuje podpořit tuzemské hospodářství, a to stanovením termínu přijetí eura, změnou podnikatelského prostředí nebo rozšířením veřejných zakázek. Naopak příliš není nakloněn státní podpoře vybraným podnikům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám